Postul intermitent poate schimba ceasul intern al organismului

1
De Maria Constantin
22 feb. 2023

Lista beneficiilor postului intermitent este lunga si include scaderea in greutate, echilibrarea glicemiei si reducerea inflamatiei in corp.

Un studiu recent arata modul in care postul intermitent poate afecta unele parti mai putin vizibile ale corpului, in special ceasul intern al celulelor, care controleaza ciclul trezire-somn al organismului.

Cum afecteaza postul intermitent celulele

Studiul citat de Mind Body Green a fost efectuat pe soareci de laborator. Cercetatorii i-au impartit in doua grupuri si i-au hranit cu aceeasi dieta bogata in calorii. Unul dintre grupuri a primit acces nelimitat la mancare, celalalt a avut la dispozite doar o fereastra de noua ore pentru a manca, ceea ce inseamna ca a fost supus unui post de 15 ore in fiecare zi. Cobaii au fost tinuti sub observatie timp de sapte zile, apoi li s-au prelevat tesuturi din corp, iar savantii au analizat schimbarile genetice.

Rezultatele, publicate recent in jurnalul stiintific Cell Metabolism, au aratat ca 70% din gene au raspuns in mai mult de 22 de regiuni ale corpului – incluzand, printre altele, ficatul, stomacul, creierul, glandele suprarenale, inima, plamanii si intestinele – la alimentatia cu restrictii.

Studiu: Postul intermitent, secretul longevitatii. Cate ore trebuie sa renunti la alimente?

Cercetatorii au mai observat ca multe dintre zonele din corp cu rol in reglarea activitatii hormonale, inclusiv a ritmului circadian (reglat la oameni de hormonii cortizol si melatonina) au fost afectate de hranirea restrictiva.

Cum functioneaza ceasul interior

Ritmul circadian ajuta organismul sa functioneze de-a lungul unui ciclu de 24 de ore. Seara, cand soarele apune, simtim nevoia de somn pentru ca organismul incepe sa produca melatonina la lasarea intunericului.

Studiul arata ca postul intermitent joaca un rol in acest ciclu de 24 de ore, precum si in modul in care celulele se comporta in timp. „Ritmurile circadiene sunt peste tot, in fiecare celula”, a spus Satchidananda Panda, unul dintre autorii cercetarii.

Iar rezultatele au aratat ca dieta restrictiva a reglat ritmul circadian al celulelor intr-un mod care sprijina sanatatea organismului. Mai exact, 40% din genele din trei regiuni ale corpului (glanda suprarenala, hipotalamusul si pancreasul) au fost influentate de dieta restrictiva.

„Am descoperit ca dieta restrictiva a sincronizat ritmurile circadiene pentru a avea doua mari valuri: unul in timpul postului si unul imediat dupa masa. Banuim ca acest lucru ii permite corpului sa-si coordoneze diferite procese”, a mai spus Satchidananda Panda.

Postul intermitent este recomandat pentru longevitate si silueta, dar i se potriveste oricui?

Aceasta coordonare ar putea sa sustina sanatatea si sa ofere protectie impotriva bolilor. Cercetari anterioare ale acelorasi autori au aratat ca postul intermitent ar putea imbunatati sanatatea pompierilor, de exemplu, intrucat acestia se confrunta cu intreruperi ale ritmului circardian din cauza programului de lucru.

Cum sa-ti sustii ritmul circadian

Studiul realizat pe soareci de laborator acopera doar o parte din necunoscutele legate de modul in care postul intermitent afecteaza corpul la nivel molecular. Din fericire, cunoastem deja alte cai pentru a sustine ciclurile zilnice ale corpului si sanatatea:

1. Lumina soarelui trebuie sa fie primul lucru al fiecarei dimineti

Cand lumina solara ajunge in ochii tai, creierul intelege ca este momentul sa te trezesti si sa fii activa. De aceea multi experti recomanda sa iesi afara dimineata daca poti.

2. Evita lumina albastra seara

Se cunoaste ca lumina albastra, precum cea emisa de ecranele telefoanelor mobile, perturba productia de melatonina seara si da peste capul ritmul circadian. Evitarea ecranelor cu doua ore inainte de culcare poate fi de ajutor pentru un somn bun.

Postul intermitent: dieta care te ajuta sa slabesti rapid si sa traiesti mai mult

3. Dormi suficient

Somnul pe saturate, inclusiv in weekenduri, poate ajuta la mentinerea ciclului somn-trezire reglat, astfel incat sa eviti simptome precum oboseala si mintea neclara.

4. Nu manca tarziu seara

Un mod simplu de a incepe sa tii post intermitent este sa eviti gustarile seara tarziu. Acest lucru te poate ajuta sa-ti extinzi postul.

5. Controleaza stresul

Ciclul tau zilnic somn-trezire e reglat de melatonina si cortizol, numit si hormonul stresului. Asta inseamna ca daca te confrunti cu stres cronic si ai valori mari ale cortizolului, legatura dintre acesti hormoni poate provoca probleme. Meditatia, miscarea sau discutiile cu o prietena pot fi de folos pentru a reduce nivelul stresului.

Foto: depositphotos.com