Acest program de masa iti da peste cap metabolismul: ce sa eviti pentru o greutate ideala

1
De Teodora Tirca
31 oct. 2023

Nu toata lumea beneficiaza de pe urma amanarii micului dejun – aceasta practica iti poate sabota metabolismul.

Probabil ai auzit diverse recomandari de la expertii in sanatate cu privire la ora mesei. Endocrinologii ne recomanda sa mancam micul dejun in decurs de o ora de la trezire pentru a echilibra nivelul de zahar din sange, iar nutritionistii ne spun ca nu e bine sa mergem la culcare cu stomacul plin, ci mai degraba sa luam cina cu cateva ore bune inainte de culcare, astfel incat corpul sa aiba suficient timp pentru a digera alimentele. In orice caz, este clar ca programul nostru de masa are un impact asupra metabolismului.

De-a lungul timpului, studiile au aratat o legatura stiintifica intre obezitate si alimentatia la ore tarzii, dar mecanismul exact al acestei asocieri i-a uimit pe oamenii de stiinta. Potrivit unui nou studiu realizat de Cell Metabolism, ora mesei ne influenteaza atat metabolismul, cat si felul in care castigam in greutate.

Scopul studiului a fost de a determina modul in care programul de masa afecteaza apetitul, echilibrul energetic si dinamica tesutului adipos (de grasime) la adultii care se confrunta cu kilogramele in plus sau chiar cu obezitatea.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard, Universitatea din Chicago si alte institutii academice au conceput un studiu randomizat care a controlat aportul de nutrienti, activitatea fizica, somnul si chiar expunerea la lumina a participantilor pentru a determina ce program de masa este mai benefic.

Barbatii care au aceasta trasatura de caracter sunt partenerii ideali in dormitor, conform specialistilor

Cum influenteaza ora mesei metabolismul

In comparatie cu mancatul devreme (adica prima masa luata la o ora dupa trezire), mancatul la 3-5 ore dupa trezire a dus la:

  • Foame crescuta
  • Scaderea leptinei (un hormon cheie care ne spune cand suntem plini/satui)
  • Cheltuieli reduse de energie (mai putine calorii arse)
  • Modificari ale expresiei genelor (ADN) legate de cresterea stocarii de grasimi

Cu alte cuvinte, sa incepi sa mananci mai tarziu dupa trezire, in loc sa mananci in decurs de o ora de la trezire, poate accentua problemele legate de sanatatea metabolica. Pentru persoanele care acumuleaza grasime, amanarea meselor (in special a micului dejun) poate contribui la dereglarea apetitului si la arderea mai lenta a grasimilor.

5 produse concentrate cu acid hialuronic: netezesc ridurile si intineresc vizibil tenul

Un mecanism complicat

Sanatatea metabolica este complexa si nuantata. Acest studiu revolutionar arata ca ora mesei este un factor semnificativ in mentinerea unui metabolism sanatos – unul mai important decat am fi crezut.

Acestea fiind spuse, pe langa un program de masa corect si constant, mai sunt si alte lucruri pe care le poti face pentru a mentine un metabolism sanatos si activ. De exemplu, consuma ceai verde zilnic, ai grija sa mananci suficiente legume colorate si fructe, pentru un aport optim de fibre si antioxidanti, si nu uita sa te misti pe parcursul zilei. Chiar daca lucrezi intr-un birou, ia-ti cateva mici pauze pentru a te plimba pe parcursul zilei. Nu uita ca sedentarismul este cel mai daunator pentru sanatatea metabolica.

Foto: Instagram/@alyssalynch