Postul intermitent: dieta care te ajuta sa slabesti rapid si sa traiesti mai mult

1
De Ioana Marosan
22 feb. 2019

Cu siguranta ai auzit despre postul intermitent. Unii il tin ca parte integranta a unei cure de detoxifiere, altii ca metoda de slabire. Cert este ca postul intermitent actioneaza intr-un mod vizibil asupra organismului, avand un impact major asupra sanatatii si longevitatii.

Cand auzi cuvantul metabolism te gandesti imediat la slabit? Atunci poate ca ar fi bine sa citesti randurile de mai jos ca sa intelegi ca, de fapt, inseamna mult mai mult decat atat.

Mecanismul misterios al metabolismului

MedicineNet a definit astfel metabolismul: “Intregul spectru de procese biochimice care se desfasoara intr-un organism viu”. Cat despre postul intermitent, ce trebuie sa stii este ca poti sa mananci in timpul zilei, insa apoi urmeaza o pauza de 14-16 ore in care organismul va fi in repaus. Este adevarat ca metabolismul este in mare parte responsabil de cifrele pe care le afiseaza cantarul tau. Dar, in acelasi timp, este responsabil si de transformarea alimentelor pe care le consumi in energie, de utilizarea nutrientilor care sustin functionarea organismului si de eliminarea reziduurilor din organism. De aceea, este foarte important ca metabolismul sa functioneza in cei mai buni parametri.

Dieta antiinflamatorie care te ajuta sa traiesti mai mult

Acest lucru poate fi obtinut prin mai multe metode: antrenamente bazate pe intervale de mare intensitate, sa bei mai multa apa rece, sa consumi mancaruri picante, sa dormi bine noaptea…, iar lista poate sa continue. Insa, dintre toate aceste metode, cea mai eficienta este postul intermintent.

Postul intermitent te ajuta sa ramai tanara mai mult timp

Intr-un studiu publicat in Scientific Reports, un grup de experti de la Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University au identificat o serie de indicatori metabolici care incep sa dispara odata cu inaintarea in varsta. In cursul experimentului s-a mai observat faptul ca postul intermitent contribuie la cresterea numarului acestor indicatori, ceea ce reprezinta o mare victorie pe termen lung pentru sanatatea organismului nostru.

Explicatia este urmatoarea: atunci cand organismul este privat de hrana pe o perioada mai indelungata de timp, produsii metabolici asa cum cunt butiratii, care au proprietati antiinflamatorii, sunt eliberati in organism. La fel se intampla si cu alti compusi chimici, care sunt esentiali in procesul de sintetizare a proteinelor si au un efect antioxidant, prevenind bolile si declinul specifice inaintarii in varsta.

Spania poate deveni tara cu cea mai mare speranta de viata: Urmeaza si tu dieta spaniolilor

Mentinerea activitatii musculare

Dr. Takayuki Teruya, conducatorul studiului, a explicat astfel: “Acestia sunt produsi metabolici esentiali pentru mentinerea activitatii musculare si pentru procesele care impiedica oxidarea. Rezultatul pe care l-am obtinut indica posibilitatea ca postul intermitent sa aiba un efect de intinerire despre care nu stiam pana acum”.

In concluzie, postul intermitent este cu siguranta folositor, mai ales daca urmaresti sa scapi de niste kilograme in plus. Insa, el are si un impact major asupra longevitatii noastre, acesta fiind de fapt cel mai mare beneficiu al sau.

Ce spun nutritionistii despre postul intermitent, dieta vedetelor de la Hollywood

Foto: Shutterstock.com