Un nou studiu arata ca postul intermitent poate avea aceste efecte secundare periculoase

1
De Teodora Tirca
24 nov. 2022

Cercetatorii au descoperit recent ca postul intermitent este asociat cu unele comportamente legate de tulburarile alimentare.

Nimeni nu poate contesta ca postul intermitent iti poate aduce multe beneficii. Este vorba despre acea dieta in care mananci doar intr-o fereastra limitata de timp (in general 8 ore) si postesti pentru orele ramase ale zilei. Postul intermitent a devenit o optiune populara pentru cei care vor sa-si imbunatateasca sanatatea prin dieta lor, deoarece unul dintre beneficii include pierderea in greutate. Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit ca acest tip de alimentatie poate duce la efecte secundare periculoase. Nu toti oamenii beneficiaza de pe urma postului intermitent.

Aproape jumatate dintre femei folosesc postul intermitent ca dieta de slabit

Noul studiu, care a fost publicat in revista Eating Behaviors, a implicat o analiza a datelor din Studiul canadian al comportamentelor de sanatate a adolescentilor. Luand in considerare informatiile referitoare la peste 2.762 de adolescenti si adulti tineri, rezultatele au aratat ca, pe parcursul unui an, 38,4% dintre barbati si 47,7% dintre femei au folosit postul intermitent ca dieta de slabit.

Cei din spatele studiului au descoperit ca postul intermitent a fost asociat in mod semnificativ cu comportamente alimentare dezordonate. Pentru femei, acestea au inclus mancatul excesiv si varsaturile, precum si exercitiile fizice compulsive, in timp ce barbatii aveau tendinta de a se angaja in acestea din urma, relateaza Eatthis.com.

Jessica Chastain a pierdut un rol urias la Hollywood pentru ca a cerut sa fie platita cu aceeasi suma pe care o primea colegul ei de platou

„Avand in vedere constatarile noastre, este problematic cat de raspandit a fost postul intermitent in esantionul nostru”, a spus autorul principal Kyle T. Ganson, profesor asistent la Facultatea de Asistenta Sociala Factor-Inwentash de la Universitatea din Toronto.

Jason M. Nagata, co-autor al studiului si profesor asistent la Universitatea din California, San Francisco, a adaugat: „Asocierile gasite intre postul intermitent si comportamentele de tulburari alimentare sunt deosebit de importante, avand in vedere cresterea semnificativa a cazurilor de tulburari de alimentatie in randul adolescentilor si adultilor tineri de la inceputul pandemiei de COVID-19.”

Ce se intampla daca iti ignori foamea?

„Studiul arata o asociere pe care o vedem deja in practica”, spune Mary Curnutte, specialist in nutritie la Louisville Center for Eating Disorders, pentru Eat This. „Clientii incep adesea practica postului intermitent pentru „a fi mai sanatosi”, avand in vedere ca aceasta dieta este promovata ca fiind sanatoasa. Cu toate acestea, restrictionarea consumului de alimente poate duce in unele cazuri la alte comportamente alimentare extreme. Ignorarea foamei poate duce la cresterea nivelului de foame, ceea ce duce la supraalimentare si alimentatie excesiva. Aceste comportamente pot declansa, de asemenea, tendinte compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice excesive sau varsaturile.”

„In plus, cei predispusi la tulburari de alimentatie restrictive pot descoperi ca restrictia in postul intermitent va declansa apoi alte indemnuri restrictive”, spune Curnutte. „Ma bucur sa vad un studiu care utilizeaza un set mare de date pentru a arata ca aceste asociatii sunt semnificative, astfel incat sa putem comunica altora ca postul intermitent este ceva la care trebuie sa fim atenti”.

8 cele mai bune produse pentru ingrijirea parului sub 100 de lei

Tulburari de alimentatie versus post intermitent

Curnutte noteaza, de asemenea, ca „cei cu antecedente de tulburari de alimentatie nu ar trebui sa foloseasca niciodata metoda postului intermitent”. In plus, „cei care simt ca au o relatie dificila cu mancarea ar trebui sa-l evite si ei”.

Pentru cei interesati de postul intermitent, Curnutte explica: „Corpurile noastre postesc in mod natural peste noapte. Cand iti acorzi o pauza de mancare peste noapte, corpul tau va obtine beneficiile postului. Daca cineva decide ca ar dori sa tina postul intermitent pentru o perioada mai lunga decat cea naturala, il incurajez sa discute despre asta cu un dietetician pentru a se asigura ca nu se priveaza de nutrienti importanti pentru organism.”

Foto: depositphotos.com