De ce alimentele conservate sunt bune in perioada de carantina: Explicatiile nutritionistilor

1
De Maria Constantin
11 apr. 2020

In perioada de izolare tindem sa cumparam produse care rezista cat mai mult. Insa conservele, hrana congelata si alimentele cu termen indelungat de valabilitate nu sunt atat de rele pe cat par, spun specialistii.

Stam in casa mai mult ca oricand, incercand sa prevenim raspandirea coronavirusului, aceasta fiind, deocamdata, cea mai buna masura pentru a preveni suprasolicitarea sistemului medical cu cazuri de COVID-19. La nivel personal, izolarea la domiciliu implica multe provocari in viata noastra de zi cu zi. Iar una dintre cele mai mari este aceasta: ce si cum mancam?

De vreme ce iesim mai rar la cumparaturi, tindem sa luam produse care rezista cat mai mult – conserve, hrana congelata si alimente cu termen indelungat de valabilitate.

Ce cumparam cel mai mult in plina pandemie

Datele culese de agentia Nielsen arata ca vanzarile in Statele Unite la produsele shelf-stable (alimente care pot fi pastrate in siguranta la temperatura camerei) au explodat dupa instituitea starii de urgenta din cauza pandemiei de COVID-19. Cele mai cumparate sunt laptele de ovaz (477%), naut (157%) si ton (147%).
Explicatia e simpla: „Cand viata devine incerta, sa ai produse cu termen de valabilitate indelungat iti face existenta mai usoara si mai calma”, spune nutritionista newyorkeza Jessica Cording.

Intrucat pot fi tinute mult timp la temperatura camerei, sunt ieftine si rezista mai mult timp decat alimentele proaspete, aceste alimente sunt numai bune intre drumurile pentru aprovizionare. Dar cum toata lumea incepe sa le caute, sunt posibile sincope in aprovizionare si pe aceasta gama.

Mai mult decat atat, ne putem intreba ce efecte poate avea o perioada extinsa in care mancam astfel de produse. Pentru multi, a decide intre alimente proasptete si cele procesate (inclusiv cele congelate si la conserva) suna ca si cum ar fi nevoiti sa aleaga intre a fi sanatos si a nu fi.

Vestea buna e ca nu ai de ce sa te ingrijorezi – in aceasta perioada grea, nu exista niciun motiv serios pentru a te ingrijora despre ce ai in frigider si in camara, anunta Well+Good.

Produsele congelate, la fel de sanatoase ca si cele proaspete

Daca iti faci griji pentru ca mananci multa fasole verde, spanac si kale congelate, trebuie sa stii ca legumele si fructele conservate prin inghetare contin la fel de multi nutrienti precum cele proaspete. Congelarea rapida permite pastrarea valorii nutritionale a acestor alimente.

Desi par mai bune, multe dintre legumele si fructele proaspete au chiar mai putini nutrienti pentru ca ii pierd in lantul de distributie – in timpul recoltarii, ambalarii si transportului spre punctele de vanzare, dar si acasa, pana ajung sa fie consumate. „Merita sa mananci alimente proaspete, dar nu-ti faci un mare deserviciu daca te bazezi pentru o vreme pe cele congelate”, arata Cording.

Desi alte cercetari arata ca nivelul de betacaroten (versiunea vegetala a vitaminei A) din unele alimente congelate este semnificativ mai mic decat la cele proaspete, Torey Armul, purtatoarea de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica, nu-si face griji: „Cat timp consumi produse bogate in vitamina A, precum fructele, legumele, lactate si peste, nu m-as ingrijora. Deficienta de vitamina A este rara daca ai o dieta variabila.”

Armul adauga ca cerealele, semintele, carnea si lactatele isi pastreaza cea mai mare parte a valorii nutritionale in congelator.

Conservele preferate de Jess Cording includ:

Rosii: un mod foarte versatil de a da savoare multor retete
Fasole: o sursa bogata in fibre si vitamina B
Ton, somon si sardine: surse bune de acizi grasi omega-3 si de proteine
Stridii: o sursa buna de zinc pentru intarirea sistemului imunitar
Dovleac: o optiune apetisanta daca vrei sa faci ceva bun la cuptor

Multe persoane sunt preocupate de chimicalele din conserve, insa cei mai multi experti considera ca un consum moderat de astfel de produse se incadreaza intr-o dieta sanatoasa, mai ales daca mananci preponderent fructe si legume.
Trebuie sa citesti etichetele si sa cauti conservele cat mai naturale. Produsele cu ambalaj Tetra Paks sau din carton au mai putini conservanti. In plus, exista chiar si produse fara conservanti.

Avantajele si dezavantajele produselor cu valabilitate mare

Aceste produse sunt mai putin nutritive, dar nu trebuie sa le demonizam pe toate, subliniaza Well+Good. Desi au o reputatie proasta in lumea wellness-ului, iar mare parte din imaginea negativa este justificata, aceste produse au si avantaje.

Multe dintre produsele conservate contin multa sare, conservanti, zahar si alti aditivi. Dar nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa respingi astfel de produse cu termen lung de valabilitate, mai ales in conditiile penuriei de produse proaspete provocata de epidemia de COVID-19.

In plus, sa nu uitam ca termenul de „hrana procesata” se aplica tuturor produselor care si-au schimbat starea originala. Pastele, de pilda, sunt tehnic procesate, ca si fasolea la conserva, asa ca nu le putem baga in aceeasi oala cu produsele ultraprocesate de tip fast food, noteaza site-ul citat.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult in timpul pandemiei de Coronavirus

Pentru linistea si, mai ales, sanatatea ta, e bine sa faci o selectie a produselor sanatoase, cat mai putin procesate si cat mai „curate”, fara aditivi si conservanti, pe care sa te bazezi cand mergi la cumparaturi. Daca nu gasesti un anumit produs care sa nu contina sare, tine-l mai mult timp sub apa. Iar daca depasesti consumul de sare intr-o zi, taie mai mult din doza a doua zi. „Nu-i momentul sa fii foarte exigenta cu tine”, explica Cording, aratand ca daca gasesti hrana proaspata acum e perfect, dar sa nu te indispui daca nu reusesti mereu.

Fii mai ingaduitoare cu tine!

Desigur, nimic nu se poate compara cu placerea de a manca o salata cu legume proaspete. Hrana proaspata este minunata. Dar nu-i sfarsitul lumii daca improvizezi in bucatarie si te descurci cu ce gasesti. Si, la urma urmei, in aceasta perioada nu e totul numai despre mancare, exista si alte lucruri importante la care trebuie sa te concentrezi – igiena, odihna, miscarea, legatura cu cei dragi.

Daca vrei sa te bucuri mai mult de legumele proaspete, cumpara-le preponderent pe cele care rezista mai mult: varza, morcovii, sfecla, ridichiile, kale si cartofii.

Armul spune ca iti poti asigura toti nutrientii de care ai nevoie chiar daca nu consumi alimente proaspete. „In unele perioade, cand alimentele sunt insuficiente, nu-ti face griji daca nu ai destule produse proaspete. Nu sunt efecte negative pe termen lung”, arata ea.

Este mai important sa te asiguri ca ai o dieta variata, bogata in fibre si proteine – fructe, legume, carne slaba, peste, cereale, seminte. Daca unele dintre acestea sunt conservate, e in regula.

Finalmente, fii mai ingaduitoare cu tine in aceasta perioada: „Este important sa fii flexibila si sa te concentrezi pe lucrurile care iti pot sustine sanatatea si starea de bine”, spune Cording.

Foto: Unsplash.com