De ce ar trebui sa incluzi hrisca in dieta ta. Nu are gluten, regleaza glicemia si te ajuta sa slabesti

1
De Georgiana Dorobantu
9 mai 2024

In comparatie cu graul, orezul sau ovazul, hrisca nu este o sursa populara de carbohidrati – insa incepe sa revina in centrul atentiei, dupa zeci de ani in care a fost ignorata.

Potrivit womenshealth.com, hrisca se afla in top 10 ingrediente in trend pentru 2024, pe masura ce oamenii ii descopera beneficiile.

Trendurile alimentare nu sunt intotdeauna demne de urmat, dar hrisca este o sursa nutritionala excelenta.

Ce este hrisca?

„Hrisca nu este o cereala, ci mai mult o pseudocereala”, spune nutritionistul Rohini Bajekal. Pseudocerealele sunt cele care pot inlocui cerealele in modul de folosire si calitatile nutritionale, desi sunt cultivate in mod diferit. Printre ele se numara si quinoa si amarantul.

Hrisca este vanduta fie cruda, fie prajita si poate fi macinata pentru a obtine faina de hrisca, din care se pot prepara taitei sau chiar paine.

Hrisca nu are gluten

„Semintele de hrisca nu contin gluten si sunt o alternativa excelenta la cerealele pe baza de gluten”, spune nutritionistul Maz Packham. Chiar daca nu urmezi o dieta fara gluten, sa optezi pentru hrisca in locul cerealelor de baza din dieta ta este o modalitate buna de a-ti diversifica alimentatia.

Ciocolata la micul dejun? Recomandarea surprinzatoare a unui nutritionist + o reteta simpla cu care sa-ti incepi ziua

Studiile au aratat ca atunci cand incluzi aproximativ 30 de tipuri de vegetale in alimentatia ta saptamanala iti poti sustine sanatatea intestinala, iar cerealele si pseudocerealele, precum hrisca, se adauga la acest total.

„Incearca sa experimentezi cu diferite combinatii de semninte si arome atunci cand prepari hrisca asfel incat sa ai un mix variat de alimente de origine vegetala si sa atingi acest tel de 30 de tipuri de plante in alimentatie”, spune Packham.

Ce beneficii are consumul de hrisca?

Pe langa faptul ca ofera mai multa diversitate in dieta ta, hrisca iti poate ajuta si intestinele datorita continutului ridicat de fibre, avand 10 grame de fibre la 100 de grame de hrisca.

„Este bogata atat in fibre solubile, cat si insolubile, ambele fiind esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv”, spune nutritionista. Fibrele ajuta in acelasi timp la eliberarea lenta a energiei. „Hrisca este un aliment cu indice glicemic scazut, iar asta inseamna ca nu duce la cresterea rapida a glicemiei din sange dupa ce o mananci”, adauga experta.

„Unele studii au aratat ca hrisca are capacitatea de a reduce colesterolul din sange si de a regla nivelul zaharului din sange pentru ca include o substanta numita chiro-inositol, care ajuta in metabolizarea glucozei”, spune medicul.

Alimentul bogat in minerale si fibre care imbunatateste digestia si iti ofera abdomen plat

Mai mult, acest aliment sanatos este bogat in nutrienti esentiali. „Hrisca este o sursa buna de magneziu, cupru, fosfor si vitamine din grupa B”, declara Packham. De asemenea, nutritionistii citati de womenshealth.com spun ca hrisca are mai mult potasiu, vitamine si minerale decat multe alte cereale precum orezul, ovazul sau porumbul.

Un alt avantaj este ca din perspectiva climatului, hrisca creste mai repede si este sustenabila, pentru ca poate fi cultivata si intr-un sol de calitate mai slaba, fara sa aiba nevoie de la fel de multe pesticide sau ingrasaminte chimice comparativ cu cerealele.

Cum sa gatesti si sa consumi hrisca

Poti adauga hrisca in diverse preparate in locul oricarei alte cereale sau pseudocereale, de la pilaf si pana la salate.

“Crupele de hrisca sunt semintele integrale ale plantei de hrisca si pot fi fierte in lapte sau apa pentru a face terci, pot fi adaugate intregi in supe sau pot fi coapte cu nuci si seminte pentru a obtine granola”, spune Packham.

Cea mai buna reteta de clatite vegane si fara gluten

De asemenea, poti sa cumperi faina de hrisca sau sa macini boabe de hrisca in blender sau rasnita de cafea pentru a-ti face singura faina. “Poate fi folosita la paine, briose sau clatite”, spune Packham.

Ai putea sa incerci, de asemenea, unele retete traditionale pe baza de hrisca. In Franta, “galletes” sunt un tip de clatite sarate facute din faina de hrisca, in Japonia, taiteii „soba” sunt realizati de faina de hrisca, iar in Rusia si alte tari din Europa de Est „kasha” este un terci obtinut prin fierberea semintelor de hrisca prajite.

Cum se fierbe hrisca

La fel ca in cazul orezului, exista cateva reguli simple pe care trebuie sa le respecti atunci cand fierbi hrisca. Odata fiarta, o poti consuma cu fructe de padure, putina miere sau iaurt grecesc la micul dejun, o poti adauga in salatele tale, pentru un plus de proteine si fibre sanatoase sau poate fi o garnitura excelenta pentru fripturi. Poti pastra hrisca fiarta la frigider, timp de cateva zile, si o poti adauga in diferite preparate.

Ingrediente

– 1 cana cu hrisca prajita
– 1 cana si jumatate de apa
– 2 linguri cu unt
– 1/2 lingurita cu sare

Preparare

Pune hrisca intr-o strecuratoare fina si spal-o bine, pana cand apa ramane curata. Lasa la scurs.
Intr-o craticioara cu capac, pune apa la fiert la foc mare, adauga untul si sarea.
Adauga hrisca in apa clocotita, amesteca si pune capacul.
Redu focul la minim si lasa sa fiarba timp de 13-15 minute sau pana cand apa este absorbita.
Ia cratita de pe plita si lasa hrisca acoperita cu capac pentru inca 10 minute.

Foto: depositphotos.com