De ce este important sa stii cat dureaza digestia?

1
De Ioana Marosan
29 oct. 2018

Atunci cand vrei sa slabesti, procesul digestiv este foarte important. Cei de la BrightSide au explicat de ce este important sa stii cat dureaza digestia, in functie de ceea ce mananci.

Impactul pe care procesele digestive il au asupra unei cure de slabire este hotarator. Cu siguranta ai mai auzit ca esti ceea ce mananci.

Este evident faptul ca durata exacta a procesului de digestie difera de la om la om, in functie de starea generala de sanatate, metabolism, varsta si chiar sex dar, in general, unele mancaruri se vor digera foarte repede, in vreme ce altele vor petrece un timp mai indelungat in sistemul tau digestiv.

Pentru a simplifica lucrurile, timpul de digestie este acel proces prin care mancarea pe care o consumi este descompusa in particule minuscule care sunt transferate in fluxul sanguin prin intermediul sistemului intestinal. Este foarte important sa intelegi acest process, durata si felul in care decurge daca vrei sa slabesti sau sa-ti pastrezi greutatea la care ai ajuns.

Alimente care se digera repede

Daca vei consuma multe mancaruri cu digerare rapida, vei descoperi destul de repede ca mananci mai mult decat ar trebui pentru ca, la scurta vreme dupa ce vei termina de mancat, iti va fi foame din nou.

Acest tip de alimente iti dau un impuls energetic de scurta durata, cu alte cuvinte o crestere rapida a nivelului de glucoza. Desi poate sa sune bine, daca organismul tau este inundat de glucoza si nu o foloseste, aceasta se va transforma in grasime si va fi stocata.

Alimente care se digera lent

Mancarurile care se digera lent elibereaza energie intr-uun ritm mult mai scazut si astfel iti asigura un nivel de energie constant pentru o perioada mai indelungata de timp. Dar daca vei consuma numai alimente cu digerare lenta, sistemul digestiv va trebui sa lucreze la capacitate maxima tot timpul, ceea ce poate cauza probleme de functionare organismului tau.

Specialistii in nutritie considera ca nu este indicat sa consumam la aceeasi masa alimente cu timp de digerare diferit si sa evitam sa consumam alimente cu digerare rapida la scurta vreme dupa ce am consumat alimente cu digerare lenta, pentru ca digestia acestora din urma inca nu a inceput si exista riscul de a supraincarca sistemul digestiv.

Dar, daca consumam alimente cu timpi de digerare diferiti, cel mai indicat ar fi sa o facem la masa de pranz, atunci cand sistemul digestiv este cel mai activ. Mesele de dimineata si de seara ar trebui sa fie simple si de preferat sa fie formate din produse care se digera usor, pentru a primi rapid un boost de energie dimineata dar si sa lasi timp stomacului sa se odihneasca peste noapte.

Foto: Instagram – Tezza