Deficitul de vitamina D gasit la 80% din pacientii cu COVID-19. Diete sugerate de experti

1
De Cristina Tudor
5 nov. 2020

Vitamina D este cunoscuta pentru ca ajuta la multe functii corporale, iar insuficienta acesteia poate duce la oase slabe, boli legate de inima, imunitate scazuta si chiar probleme respiratorii.

Nutrientul cu vitamina D joaca un rol mai important ca niciodata in aceste vremuri de pandemie cu coronavirus. Expertii in sanatate si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cazurile in crestere de deficit de vitamina D in randul populatiei, deoarece oamenii stau acasa si nu sunt capabili sa obtina „vitamina soarelui” din lumina soarelui naturala.

De fapt, un nou studiu a descoperit peste 80% pacienti cu COVID-19 sufera de deficit de vitamina D. Se stie ca vitamina D ajuta multe functii corporale si insuficienta sa poate duce la oase slabe, boli legate de inima, imunitate scazuta si chiar probleme respiratorii.

Studiul publicat in „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” a constatat ca 80% dintre 216 pacienti cu COVID-19 internati intr-un spital din Spania prezinta deficiente de vitamina D. Cercetatorii au observat, de asemenea, ca barbatii au un nivel mai scazut de vitamina D decat femeile.

„Pacientii cu COVID-19 cu deficit de vitamina D au avut o prevalenta mai mare a hipertensiunii si a bolilor cardiovasculare, au crescut nivelurile serice de feritina si troponina, precum si o durata mai lunga de spitalizare. Nu am gasit nicio relatie intre concentratiile de vitamina D sau deficitul de vitamine si severitatea bolii “, a scris co-autorul Dr. Jose L. Hernandez, de la Universitatea Cantabria din Santander, Spania.

Un alt studiu recent, publicat in jurnalul „Plos One”, sustinea ca suficienta vitaminei D poate reduce necesarul de oxigen la pacientii cu COVID-19 si poate accelera procesul de tratament.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.