Depresia postnatala. Sau balaurul cu sapte capete ce sperie mamele

1
De Cristina Tudor
14 apr. 2021

Prima data cand am avut de-a face cu depresia postnatala era intr-o zi de inceput de vara, cand toata lumea iesea la terase si parea ca nimanui nu-i pasa de soarta mea.

Eu ieseam din spital, cu bebelusul in cosulet si priveam viata frumoasa a celorlalti de pe geamul masinii. Aveam impulsul de a ma opri la prima terasa, la un cocktail de vara, insa realizam ca, cel putin pentru o vreme, nu voi putea face asta. Trebuia sa merg acasa si sa ma ocup de copil.

Din fericire, am scapat repede de gandurile negre, insa depresia postnatala avea sa ma loveasca din nou.

Ani mai tarziu, stand de vorba cu alte mamici, mi-am dat seama ca nu am fost singura, ca fiecare dintre noi am incercat o forma sau alta de depresie postnatala. Doar ca unele dintre noi nu am fost la fel de norocoase.

Ce este depresia postnatala?

Depresia postnatala este un mix complex intre transformarile fizice, emotionale si de comportament, ce apar la unele femei dupa nastere. Conform specialistilor, depresia postnatala este o forma majora de depresie ce incepe in mai putin de patru saptamani dupa nastere. Diagnosticul acestui tip de depresie se bazeaza nu numai pe durata de timp dintre nastere si debut, ci pe gravitatea depresiei.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.