Endometrioza, „boala femeilor neiubite”

1
De Cristina Tudor
14 nov. 2019

Endometrioza este o afectiune ginecologica, in care celule similare cu cele care se formeaza in interiorul uterului (celule endometriale) migreaza prin trompele uterine si se implanteaza in afara uterului. Celulele endometriale se desprind si sunt eliminate in fiecare luna in timpul menstruatiei.

In popor este denumita boala femeilor neiubite, iar doctorul Voicu Simedrea, de la 1st Medical Clinica explica: „Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate in primii ani ai fertilitatii. Nu lipsa de afectiune genereaza boala, ci chiar invers, boala are drept consecinta invaliditatea sexuala, sociala si chiar biologica. Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boala isi pierd casniciile sau/si locurile de munca si ajung izolate social. Asta este o drama a noastra, a societatii romanesti, care nu are resorturile institutionale sau civile sa se ingrijeasca de aceste femei care lupta, unele aproape toata viata, cu aceasta cumplita afectiune”.

„Cele mai multe dintre femeile care afla ca nu pot avea un copil sunt coplesite de o avalansa de sentimente: furie, negare, vulnerabilitate, culpabilitate, dezamagire, reprimare etc.” completeaza dr. Vasilescu Mihaela, ginecologie, Hyperclinica Medlife Grivita.

Apare in uter, ataca si alte organe

Endometrioza interna se caracterizeaza prin afectarea doar a uterului si a trompelor uterine. Endometrioza externa se manifesta prin leziunile ovarelor, ale colului uterin, ale vaginului, ale intestinului, ale vezicii urinare si ale altor organe care nu fac parte din sfera organelor sexuale. Incidenta bolii este de 18-20 % din femeile active hormonal (15-50 ani) si este mai mare decat incidenta cumulata a tuturor cancerelor din sfera genitala feminina. Dintre aceste paciente, 40 % prezinta forma agresiva: endometrioza profund infiltrativa.

„Este o boala care apare la toate varstele, din pacate, de la 20 de ani, pana la menopauza”, spune Cezara Bucur, medic ginecolog la Columna Medical Center.

Cauzele afectiunii

Specialistii explica aparitia bolii prin 4 teorii: teoria refluxului menstrual (sangele menstrual refuleaza prin trompele uterine, iar o parte din celulele endometriale migreaza astfel in afara uterului), teoria celomica, teoria rezistentei la progesteron si teoria stresului oxidativ.

Doctorul Simedrea a tinut sa precizeze pentru „Doctorul Zilei” ca nicio teorie nu este perfect valabila: „Parerea mea este ca asistam la o recrudescenta a bolii pentru ca femeia moderna alege sa conceapa mult mai tarziu decat mamele noastre si pentru ca hrana noastra este hormonotratata, aducand astfel un aport mare de estrogeni, leziunile endometriozice fiind estrogeno-dependente”. De aceeasi parere este si dr. Cezara Bucur, care spune ca „acum 20 de ani, femeile alegeau sa conceapa mai devreme, iar incidenta bolii nu era atat de mare”. „S-a demonstrat ca aparitia unei sarcini la bolnavele cu endometrioza este benefica putand duce, uneori, chiar la vindecarea acestei boli”, completeaza dr. Vasilescu Mihaela.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Getty Images