Este posibil sa te ingrasi 1-2 kilograme peste noapte?

1
De Teodora Tirca
21 dec. 2020

Cantarul glumeste cu tine sau chiar ai pus doua kilograme de ieri pana azi? Afla ce spun expertii despre fluctuatiile de greutate.

Te urci pe cantar intr-o dimineata si iti spui ca esti pe drumul cel bun, insa in dimineata urmatoare „tradatorul” arata cu aproximativ 1-2 kilograme mai mult. Chiar e posibil sa te ingrasi peste noapte?

Este o experienta derutanta care ii chinuie pe multi dintre oamenii care incearca sa slabeasca. Cu toate astea, trebuie sa stii ca nu este posibil sa te ingrasi cateva kilograme intr-o singura zi. La urma urmei, a castiga un singur kilogram de grasime necesita consumul cu aproximativ 3.500 de calorii in plus fata de cat poti arde. Deci, pentru a castiga doua kilograme intr-o zi, ar trebui sa mananci cam 7.000 de calorii in doar 24 de ore.

Dar poti sa pui doua kilograme de „apa” intr-o zi? Este usor, dezvaluie Georgie Fear, RD, CSSD, autorul cartii Lean Habits for Lifelong Weight Loss. „Este important sa stii ca greutatea ta va fluctua zilnic, dar asta nu inseamna ca strategia ta de slabire esueaza.”

Expertii cred ca greutatea noastra poate fluctua de la o zi la alta in functie de retentia de apa. Asta inseamna ca trebuie sa analizezi daca ai mancat prea multa sare sau ai baut alcool in noaptea precedenta – acestea cauzeaza acea „balonare” generala, care te face sa arati si sa te simti ca si cum ai pus cateva kilograme rapid.

Cu toate acestea, daca observi ca greutatea ta creste cu fiecare zi, atunci trebuie sa fii mai atenta la dieta, pentru ca poti experimenta o ingrasare efectiva.

Cat de mult poate fluctua greutatea ta intr-o noapte?

Nu se poate intampla nimic in corpul tau peste noapte care sa te faca sa te ingrasi in mod magic, spune pentru Women’s Health Sonya Angelone, RD, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dieta. „Metabolismul tau nu se opreste, deci te poti ingrasa sau slabi in orice moment”, spune ea. Acest lucru este valabil si daca se intampla sa mananci mai mult decat de obicei intr-o anumita zi – corpul tau nu va lua in greutate brusc. „Dupa o zi sau doua cu un aport caloric mai mare, metabolismul creste viteza, astfel incat sa compenseze – asadar, grasimea nu va fi stocata peste noapte”, explica Angelone. „Opusul este adevarat, de asemenea. Daca mananci in deficit caloric cateva zile, metabolismul va incetini pentru a compensa inainte de a pierde in greutate.”

Din pacate, specialistii nu au un numar exact de kilograme cu care greutatea ta poate fluctua intr-un timp scurt. Totul depinde de multi factori. „Se poate produce o crestere in greutate de 0,5%, dar nu ar trebui sa fie mai mult decat atat”, dezvaluie expertul.

Ce cauzeaza kilogramele in plus prin retentia de apa?

Consumul de alcool seara, sare in exces, deshidratarea prelungita sau fluctuatiile hormonale sunt factori care cauzeaza retentia de apa si te fac sa crezi ca te-ai ingrasat cateva kilograme in doar o zi. Incearca sa reduci consumul de sare si de alcool si sa mananci cat mai multe legume si salate in perioada menstruatiei.

Foto: Instagram/@martalozanop