3 exercitii simple pentru un corp mai flexibil si mai sanatos

1
De Irina Constantin
1 mart. 2021

De multe ori, asociem termenul de flexibilitate cu posturile complicate din yoga.

Adesea, ne imaginam ca a fi flexibila inseamna a putea face anumite miscari. Esti flexibila daca iti poti atinge degetele de la picioare sau podeaua atunci cand te apleci cu genunchii drepti. Esti flexibila daca poti sa iti pui piciorul pe dupa umeri, asemenea contorsionistilor.

Toate acestea nu reprezinta decat presupuneri, caci a fi flexibila inseamna, de fapt, a-ti misca frecvent corpul si a face o serie ampla de miscari, pentru a-ti mentine muschii si tesuturile mobile si sanatoase. Scopul flexibilitatii nu este sa poti intra in cele mai complexe asane de yoga, ci de a avea oase si articulatii sanatoase si muschi rezistenti, care sa iti sustina toate miscarile de zi cu zi.

In plus, o mobilitate si o flexibilitate buna te ajuta sa dezvolti mai multa forta musculara, sa fii mai rezistenta la efort, sa te relaxezi mai profund si sa scapi de diverse dureri recurente.

Iata 3 exercitii pentru flexibilitate complete, care te vor ajuta sa ai un corp mai sanatos!

1. Respiratia diafragmatica, pentru flexibilitatea partii superioare a corpului

Daca vrei sa fii flexibila si mobila, respiratia este primul lucru caruia trebuie sa ii acorzi atentie. Majoritatea persoanelor respira superficial o mare parte din timp, amintindu-si doar din cand in cand sa respire adanc.

Incepe prin a te aseza pe un scaun, cu spatele drept si ambele talpi pe podea. Ridica-ti mainile si pune palmele de o parte si de cealalta a cutiei toracice. Incepe sa respiri cat de profund poti, simtind cum palmele pozitionate pe coaste se ridica, in timp ce cutia toracica se extinde. Apoi, expira lent, simtind cum palmele revin in pozitia initiala sau coastele se strang usor in interior.

Repeta aceasta respiratie diafragmatica de cate ori doresti, pana simti ca devii constienta de miscarile corpului. Daca vrei, poti adauga acestei respiratii o miscare in plus. Ridica mainile deasupra capului pe inspir, iar apoi lasa-le usor pe langa corp cand expiri sau roteste bratele inainte si inapoi, pentru a creste flexibilitatea la nivelul umerilor.

2. Cat/Cow pentru flexibilitatea spatelui si a zonei core

Probabil ca acest nume iti suna cunoscut de la clasele de yoga. Nu te teme, caci nu este vorba despre nimic dificil. Este o miscare extrem de utila, care iti intinde atat spatele, cat si abdomenul, pieptul si umerii.

Asaza-te in patrupedie pe o suprafata plana, de preferat pe un covor moale sau pe o saltea. Inspira lent, in timp ce iti ridici coccisul spre tavan si iti curbezi coloana, lasand abdomenul sa cada si sa se intinda. Indreapta-ti si privirea spre cer. Apoi, cand expiri, activeaza abdomenul, rotunjeste spatele, indreapta coccisul spre podea si impinge solul cu palmele, pentru a te intinde cat mai mult.

Repeta miscarea de mai multe ori, pana te obisnuiesti cu ea. Apoi, poti incepe sa te misti si lateral, lasand corpul sa te ghideze intr-o secventa continua.

3. Exercitii pentru flexibilitatea picioarelor

Daca vrei sa faci cateva exercitii pentru flexibilitate care sa iti ajute picioarele, ia o saltea si asaza-te in plansa. Adu piciorul stang in fata, cu talpa pe saltea si genunchiul indoit la 90 de grade. Pune genunchiul drept pe sol, mentinand talpa activa. Muta-ti usor greutatea pe piciorul din fata. Vei simti cum toata musculatura se intinde.

Apoi, lasa-te usor in spate, intinzand piciorul stang si flexand talpa stanga, cu degetele spre tavan. Respira adanc, iar pe expiratie lasa usor capul spre genunchiul stang. Revino la pozitia initiala si repeta miscarea de cateva ori, schimband apoi partea.

Toata seria de trei exercitii nu iti va ocupa mai mult de 15 minute, asa ca rezerva-ti acest timp pentru a-ti imbunatati flexibilitatea, mobilitatea si, per total, starea de sanatate!

Foto: Instagram/@bandier