Ingredientele-cheie pentru o salata satioasa care te ajuta sa slabesti rapid

1
De Ioana Marosan
24 ian. 2019

Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci vrei sa slabesti este alimentatia. Cei de la Popsugar au cerut ajutorul expertilor si ne-au lamurit care sunt ingredientele-cheie pentru o salata satioasa care te ajuta sa slabesti rapid.

Ce trebuie sa mananci, ce trebuie sa contina o salata, cum sa-ti asiguri necesarul zilnic de nutrienti, cum sa te alimentezi corect, astfel incat sa scapi de kilogramele in plus fara sa-ti supui organismul unui stres care ii poate dauna? Sunt cateva dintre intrebarile la care vei gasi raspunsul in acest articol.

Pune mai multe legume pe farfurie

Atunci cand a fost intrebata ce trebuie sa faca oamenii care isi doresc sa slabeasca, dr. Sheri Kasper a declarat: “Sa manance mai multe legume. Legumele are un continut caloric scazut iar unele dintre ele au un nivel redus de carbohidrati, astfel ca poti sa mananci o cantitate mare de legume, sa te simti indestulata si totusi sa slabesti.” Legumele au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a fi digerate, ceea ce inseamna ca senzatia de satietate va fi mai indelungata. In plus, au un continut ridicat de fibre si de apa, ceea ce contribuie la sporirea senzatiei de satietate.

Varza, ideala pe care a construi baza unei salate consistente

“Cu cat este mai intensa culoarea verde, cu atat legumele sunt mai hranitoare”, a declarat dr. Leslie Langevin, dietetician in cadrul Whole Health Nutrition. “Varza kale, spanacul, legumele asortate si chiar si salata verde au mult mai multi nutrienti decat salata iceberg. Daca alegi sa consumi o salata asortata la punga, vei primi la pachet si foarte multe vitamine. Este simplu si rapid.” Dr. Leslie recomanda si consumul verzei, ca baza pentru salata, datorita aportului important de fibre dar si efectului detoxifiant si anticancerigen.

Nu uita de proteine

Pe langa legumele verzi care ofera un aport important de fibre, organismul are nevoie de proteine iar o sursa excelenta de proteine este reprezentata de naut, nuci, branza tofu, carnea de pui sau somon la gratar, branzica de casa sau branza feta.

Nu ocoli grasimile, ci selecteaza-le pe cele bune!

Nu trebuie omise nici grasimile fara ajutorul carora organismul nu poate metaboliza vitaminele solubile in grasime, cum este cazul vitaminei A. In acest sens, este important sa consumi si grasimi bune, cum sunt cele din avocado, nuci, seminte si uleiul de masline, insa acestea trebuie consumate cu masura pentru ca au un continut caloric ridicat, a aratat dr. Claudia T. Felty.

Carbohidratii complecsi, sursa de energie

Cerealele integrale joaca un rol important intr-o nutritie sanatoasa. Quinoa, orezul brun sau orzul contribuie la sporirea senzatiei de satietate, sunt pline de fibre si de carbohidrati complecsi care confera energie organismului.
Pentru a spori calitatea unei salate si pentru a o face si mai atragatoare poti sa adaugi legume gatite la cuptor. Cartofii dulci copti, conopida, dovleacul, ardeii copti, ciupercile, fasolea verde sau broccoli se potrivesc de minune in orice fel de salata.

Fa-ti salata mai atragatoare

Cel mai adesea, oamenii considera salatele ca fiind neatragatoare. Pentru a le face mai apetisante, este bine sa folosim legume colorate, fructe si sa le taiem in forme diferite sau sa le razuim pentru a obtine texturi si forme diferite. In felul acesta, salata va capata un aspect mult mai atragator.

In loc sa tai legumele marunt si astfel sa pierzi o gramada de timp atunci cand pregatesti o salata, le poti tai in bucati mai mari. In felul acesta vei petrece mai mult timp mestecand mancarea si creierul tau va primi un mesaj ca mananci mai mult decat o faci de fapt. Poti lasa rosiile cherry intregi iar ardeii, morcovii si castravetii sa-i tai in bucati mai mari.

Ramai constienta de numarul de calorii

Desi salata este plina de legume cu un continut caloric scazut, imediat ce incepi sa adaugi proteine, legume gatite, nuci, seminte, avocado, salata poate sa devina o masa de 900 de calorii. “Daca incerci sa slabesti, salata pe care o consumi la pranz ar trebui sa se incadreze in intervalul de 400-450 calorii”, sustin specialistii in nutritie Stephanie Clarke si Willow Jarosh de la C&J Nutrition.

Pregateste legumele in avans

Pentru a fi sigura ca mananci o salata mare in fiecare zi, rezerva-ti timp in fiecare duminica si pregateste in avans portii din toate legumele pe care le vei folosi de-a lungul saptamanii ca sa-ti faci salata. In felul acesta nu vei mai avea niciun motiv sa sari peste salata seara, la cina, iar legumele te vor astepta portionate in frigider, pregatite pentru a face o salata in nu mai mult de 5 minute.

Foto; Shutterstock.com