Medic nutritionist: „Suntem programati pentru a ne ingrasa!”. Trucuri care te ajuta sa-ti mentii silueta

1
De Cristina Tudor
26 dec. 2020

Odata cu evolutia umanitatii si medicinei, ne-am putut apropia din ce in ce mai mult de adevarata noastra esenta.

Cine suntem, ce reprezentam in acest sistem natural si modul in care suntem alcatuiti. Astfel, specialistii s-au concentrat pe aflarea unor raspunsuri despre cum functionam si de ce avem structura specifica pe care o avem. Iata cateva lucruri interesante, pe care poate nu le stiai, impartasite de un cunoscut nutritionist!
Mihaela Bilic, medic specialist in alimentatie si nutritionist, a abordat pe pagina sa de Facebook un subiect interesant despre modul in care suntem construiti. Experta ne explica, prin acest intermediu, de ce avem predispunerea de a ne ingrasa si, cu atat mai mult, ce rol are acest aspect in evolutia noastra ca specie.

Cum ne putem intelege mai bine organismul si predispozitia sa de a acumula grasimea?

Desi ni se pare ca noi, oamenii, aratam asa de o vesnicie, istoria evolutiei speciilor ne confirma ca avem in spate 7 milioane de ani de existenta, cu modificarile de rigoare- si ca aspect, si ca obiceiuri. De ce nu erau oamenii grasi in trecut? Ba erau, insa doar cei care isi permiteau. Deci potential de ingrasare am avut mereu, satuli nu prea am fost de-a lungul istoriei.

Grasimea a fost mereu venerata si in multe culturi simbolul fertilitatii era o femeie obeza. Nimic intamplator daca ne gandim ca hormonii sexuali sunt dependenti de grasime, adolescentii la pubertate au nevoie de 5-6 kg de grasime in plus ca sa poata dezvolta caracterele sexuale secundare.

Paradoxul este ca Natura nu ne-a vrut sanatosi, ci capabili sa ne reproducem. Nu longevitatea a fost obiectivul (sa traim sanatosi pana la adanci batraneti), ci sa avem cat mai multi urmasi. Din acest motiv suntem dotati din nastere cu mecanisme de ingrasare- orice calorie mancata in plus inseamna grasime, iar grasimea asigura supravietuirea si functia sexuala. Nu de diabet, hipertensiune si colesterol crescut ne-a ferit Natura, ci de riscul de a muri de frig sau de foame inainte de a avea mostenitori.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.