Medic oncolog: „Acesta este cel mai controversat aliment si se crede ca hraneste celulele canceroase”

1
De Cristina Tudor
23 oct. 2020

Cancerul este una dintre cele mai mari provocari din istoria medicinei: este imprevizibil, necesita expertiza indelungata pentru diagnostic si tratament, dar si resurse financiare mari pentru a fi studiat.

Cancerul este a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare, cu 9,6 milioane decese pe an, si este, in primul rand, asociat cu cresterea sperantei de viata. Cele mai letale forme de cancer sunt cele de plamani, colon, stomac, ficat si san, iar o treime dintre decese au la baza stilul de viata dezechilibrat. In ciuda progreselor medicinei, cuvantul “cancer” sperie inca multi pacienti, iar misiunea specialistilor oncologi este una plina de provocari.

„In unele cazuri, frica ii face pe oameni sa amane vizita la medic sau unele investigatii recomandate precum tomografia sau biopsia. Si tot frica duce deseori la diagnosticari tardive. Dar la ora actuala, exista programe de screening precum cele destinate depistarii precoce a cancerului de san care nu trebuie ratate pentru ca pot pune in evidenta boala la debut. La fel si colonoscopia trebuie facuta pentru a surprinde cat mai la debut un cancer colorectal, la fel testul Papanicolau in cancerul de col uterin sau tomografia de screening in cazul fumatorilor. Aceste teste de screening pot fi foarte eficace in diagnosticarea precoce”, spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, oncolog de top.

De altfel, se stie ca diagnosticarea precoce este prima conditie esentiala pentru ca tratamentul cancerului sa aiba cele mai mari sanse de reusita. De asemenea, increderea pacientilor in medici este esentiala.

„Daca le spun pacientilor sa aiba incredere in mine, iar eficacitatea tratamentelor incepe sa se confirme, atunci pacientii vor respecta recomandarile mele. Increderea se castiga in timp, pe parcursul tratamentelor, nu exista cuvinte magice care sa le dea pe loc incredere. Astfel, incercam sa le explicam in detaliu diagnosticul si ce e de facut, apelam la matematica si la cifre, apelam la imagini pentru ca pacientii sa-si poata da seama mai usor de ceea ce va urma in clinica in ceea ce priveste terapiile si evolutia cazului. Cel mai important lucru este increderea, iar acest lucru il obtinem oferindu-le pacientilor adevarul si date concrete”, adauga specialistul.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.