Medic ortoped: „Mersul gresit duce la probleme de coloana si la distrugerea articulatiilor”

1
De Cristina Tudor
26 feb. 2020

Felul in care pasim este extrem de important pentru a identifica functia neobisnuita a piciorului care poate afecta intregul corp.

De aceea o analiza a mersului folosind placa digitala este o metoda certa in depistarea greselilor pe care le facem atunci cand calcam. Pasii gresiti sunt cauza multor probleme articulare, pe care acum le putem evita atat de usor.

Astfel, pe masura ce mergeti pe placa, mii de senzori minusculi capteaza distributia presiunii de-a lungul talpii piciorului. Aceste informatii ajuta medicii ortopezi si specialistii in podologie sa identifice problemele si sa stabileasca ce tip de talonete va sunt necesare.

“Analiza mersului ne permite sa tratam corect si personlizat fiecare pacient. Aparatul pe care il folosim se numeste podoscop. Aceasta placa digitala, conectata la un computer, ne da detalii despre arcul plantar si despre neregularitatile mersului. Daca exista o rigiditate a talpii, tendinta este sa calcam preamult in exterior.

Pe langa faptul ca deformam incaltamintea, transmitem socurile de la nivelul talpii inspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este si unul dintre motivele pentru care pacientii pot ajunge sa sufere de coxartroza (n.r.artroza soldului). Orice diformitate a mersului poate fi identificata folosind analiza mersului.

Prin informatiile obtinute in urma unei podograme identificam cauza. Aceasta poate fi data de o discrepanta de picior, a unei probleme legate de solduri sau chiar de coloana, asa cum este in caz de scolioza”, explica dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

Mersul gresit duce la probleme ale coloanei si articulatiilor
Un mers incorect poate duce in timp la probleme in tot corpul, iar explicatia este simpla. Daca nu avem o calcatura simetrica, fortele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric si astfel corpul incearca sa isi gaseasca echilibrul si apar multiple dizabilitati, cum ar fi scoliozele.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.