Cum combati durerile de spate la birou? Trei recomandari importante

1
De Monica Radulescu
12 sept. 2018

Daca stai zilnic pe scaun timp de 8 ore, sigur te confrunti cu dureri de spate. Urmeaza aceste sfaturi utile pentru a combate efectele negative ale statului la birou.

Potrivit statisticilor, noua din zece persoane au cel putin o data in viata dureri de spate. Nici nu e de mirare. Majoritatea oamenilor isi desfasoara activitatea la birou si se ridica de pe scaun doar in pauza de masa sau nici atunci. Pe termen lung, nu doar coloana are de suferit. Sedentarismul are un impact major asupra intregului organism: creste riscul bolilor cardio-vasculare, diabetului si obezitatii. Ce este de facut?  Am discutat cu Daniel Milicescu, specialist in health&safety la locul de munca.

 

Regula celor 5 minute

Primul lucru pe care il poti face este sa iti iei o pauza de cinci minute la fiecare ora de lucru, in care sa iti relaxezi musculatura si chiar sa faci cateva exercitii de stretching. „Acesta este si motivul pentru care unele companii care-si trateaza resursa umana ca pe cea mai pretioasa dintre toate, vor asigura la locul de munca servicii de kinetoterapie  pentru stimularea musculaturii (pentru a sustine orele de stat la birou, corpul nostru are nevoie de activarea musculaturii, nu doar de relaxarea ei, de aceea, masajul ar trebui sa fie doar o etapa a procesului kinetoterapeutic), programe de evaluare ergonomica, <<birouri cu pedale>>, spatii de joaca – mese de ping-pong, darts sau training de nutritie”, spune Daniel Milicescu.

Pauza de pranz‚ departe de birou

Nu lua niciodata pranzul la birou, deasupra tastaturii. Nu vei salva timp asa cum cred cei mai multi angajati. Dimpotriva. „Cercetarile arata ca angajatii din birouri care au avut cea mai mare productivitate au fost cei care au luat pauze regulate si au mai puține ore de lucru. Acestia au avut in medie o pauză de 17 minute pentru fiecare 52 de minute de muncă si timpul petrecut la birou a fost in medie de sase ore. Acesta este si motivul pentru care un oras din Suedia a adoptat recent ziua de lucru de sase ore pentru toti angajatii care lucreaza in birou”, explica Daniel Milicescu.

Fii activ in timpul liber

Fa cat mai multa miscare in timpul liber. Aceasta este o alta recomandare care te poate feri de o multime de neplaceri. Miscarea trebuie sa faca parte din viata ta. In plus, gaseste-ti o pasiune care sa te relaxeze si sa-ti incarce bateriile. Astfel vei fi nu doar mai sanatos, ci si mult mai eficient si mai productiv  la locul de munca.

Foto: Shutterstock.com