Medicii au descoperit un test de 30 de secunde care poate prezice longevitatea

1
De Cristiana Astefanoaiei
20 nov. 2023

Exista multi factori care stabilesc durata de viata a unei persoane, iar recent s-au dezvoltat diverse metode prin care se pot face pronosticuri pentru fiecare in parte.

Longevitatea ar putea fi estimata cu ajutorul unui test foarte simplu, explica Dr. Natalie Azar, colaborator medical al NBC News. In cadrul emisiunii „Today” a explicat ca un test simplu poate dezvalui probabilitatea ca o persoana cu varsta cuprinsa intre 51 si 80 de ani sa moara in viitorul apropiat.

Testul care stabileste longevitatea

Treci din picioare la pozitia asezat cu picioarele incrucisate, apoi revii la pozitia in picioare, fara a folosi alte parti ale corpului in afara de picioare si de partea centrala pentru te ridica si cobori. Testul masoara mai multi factori de longevitate, inclusiv sanatatea inimii, echilibrul, agilitatea, rezistenta si flexibilitatea nucleului si a picioarelor.

Incepe testul cu un punctaj de 10 si scade puncte in timp ce urci si cobori pentru urmatoarele actiuni:

Mana folosita pentru sprijin: -1 punct

Genunchi folosit pentru sprijin: -1 punct

Antebrat folosit pentru sprijin: -1 punct

O mana pe genunchi sau pe coapsa: -1 punct.

Partea laterala a piciorului folosita pentru sprijin: -1 punct

„Opt puncte sau mai mult este ceea ce vrei sa obtii. Pe masura ce imbatranim, ne petrecem timpul vorbind despre sanatatea cardiovasculara si despre conditia fizica aerobica, dar echilibrul, flexibilitatea si agilitatea sunt, de asemenea, foarte importante”, a subliniat medicul.

Factorul surprinzator care contribuie la cresterea longevitatii femeilor

Un studiu din 2012 publicat de Societatea Europeana de Cardiologie a constatat o corelatie intre scorul SRT si durata de viata a oamenilor. A fost realizat pe 2002 persoane, dintre care 68% erau barbati. Cercetarea a constatat ca „conditia fizica musculo-scheletica, evaluata prin SRT, a fost un predictor semnificativ al mortalitatii la subiectii in varsta de 51-80 de ani”.

Cei care au obtinut cele mai mici scoruri, de la 0 la 3, au avut sanse de pana la 6 ori mai mari de a muri decat cei care au obtinut cele mai mari scoruri (de la 8 la 10). Aproximativ 40% dintre cei din intervalul 0-3 au murit in cei 11 ani de la studiu.

„Studiul a constatat ca, atunci cand scorul era mai mic, existau de sapte ori mai multe sanse ca persoana sa moara in urmatorii sase ani”, explica Dr. Natalie Azar.

Testul este estimativ

Desi poate sa ofere cateva indicatii pretioase despre starea de sanatate a persoanelor cu varsta de peste 51 de ani, acest test nu prezice cu acuratete cat va trai cineva. De altfel, nu s-a inventat inca un astfel de instrument.

„Fragilitatea, forta, masa musculara, performanta fizica – toate aceste lucruri sunt corelate cu mortalitatea, dar as avertiza pe toata lumea ca o corelatie nu inseamna cauzalitate”, explica Dr. Greg Hartley, specialist clinic certificat in geriatrie si profesor asociat la Universitatea din Miami.

7 superalimente pe care celebritatile le consuma pentru slabit si longevitate

Poti face acest test pentru a verifica mobilitatea, echilibrul si starea articulatiilor si sa iei masuri pentru imbunatatirea acestora.

Foto: freepik.com