Menopauza prematura: 7 semne ca te-ai putea confrunta cu ea

1
De Cristina Tudor
10 feb. 2020

Chiar daca nu ai avut niciun bufeu, factorii de risc mentionati de specialisti te pot avertiza ca vei trece prin schimbarile specifice menopauzei mai devreme. Afla care sunt semnele care iti indica menopauza prematura.

Varsta medie la care femeile trec la menopauza este de 51 de ani, dar pentru unele dintre ele aceasta tranzitie poate incepe de la 40 de ani sau chiar mai devreme. „Menopauza prematura este diagnosticata atunci cand schimbarea apare intre 40 si 45 de ani, dar daca se manifesta inainte de 40 de ani termenul de specialitate va fi cel de insuficienta ovariana prematura”, explica dr. Patricia Pollio, ginecolog din Suffern, New York.

Iata care sunt principalii factori de risc asociati cu menopauza prematura:

1. Mama ta a trecut la menopauza mai devreme

„Daca mama ta a avut menopauza prematura riscul tau de a trece prin aceeasi schimbare este de 6 ori mai ridicat”, spune dr. Sharmila Makhija, de la Centrul de Sanatate Montefiore, din New York.

2. Ai suferit interventii chirurgicale la nivelul uterului sau ovarelor

Eliminarea chirurgicala a ovarelor cauzeaza menopauza imediat pentru ca nu mai sunt eliberati hormonii necesari. „Chiar si indepartarea unui singur ovar poate scadea semnificativ nivelul total de estrogen si progesteron. In cazul femeilor care fac histerectomii de multe ori ovarele nu sunt eliminate pentru a preveni menopauza prematura, dar nu este mereu o masura suficienta. Indepartarea chirurgicala a uterului poate cauza instaurarea menopauzei premature pentru ca fluxul sangelui spre ovare este modificat”, potrivit dr. Makhija.

3. Fumezi sau locuiesti cu o persoana care fumeaz

Fumatul poate provoca trecerea la menopauza cu 2 ani mai devreme decat in mod normal deoarece nicotina are un efect antiestrogenic.

Cercetatorii de la Institutul Roswell Park din Buffalo, New York, au demonstrat ca femeile care au fumat peste 100 de tigari de-a lungul vietii au un risc cu 26% mai mare de a trece la menopauza inainte de 50 de ani. De asemenea, fumatul pasiv acasa ori la serviciu creste foarte mult riscul de menopauza prematura.

4. Ti-a fost greu sa ramai insarcinata

Daca a trebuit sa urmezi tratamente speciale de fertilitate pentru a putea avea un copil este probabil sa intri la menopauza cu 3-4 ani mai devreme.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Getty Images.