Mindset pentru slabit: care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa slabesti

1
De Alice Papuc
4 sept. 2023

Gandirea pe care o ai joaca un rol mult mai important decat crezi. Acest lucru se aplica in orice aspect al vietii tale: la locul de munca, in viata de familie, in relatia de cuplu sau chiar in procesul de slabire si in modul in care iti tratezi propriul corp.

“Vreau sa slabesc!” iti spui adesea. Asa ca iti propui sa renunti la carbohidrati, la dulciuri, sa mergi timp de doua ore pe zi la sala de forta, sa bei cel putin 2 litri de apa si sa mananci doar carne slaba la gratar cu salata verde. Gata, aceasta este cheia succesului! “De maine”, iti spui apoi. Iar maine se transforma in “de luni”, “de la vara”, “din toamna”. Si incepi. Iti impui toate aceste restrictii dure, de care te tii cu succes: o zi, doua, o saptamana. “Nu se mai poate, trebuie sa slabesc!”.

Apoi revii la obiceiurile tale vechi, ba chiar cu mai multa ardoare. Doar te-ai abtinut atat de mult timp de la o ciocolata! Si esti exact in acelasi loc din care ai pornit (sau poate chiar ai 1-2 kg in plus). Nu ai invatat nimic, si nici nu ai reusit. Povestea se repeta le nesfarsit. Acestea fiind spuse, cum trebuie sa actionezi? Exista un mindset pentru slabit? Care este decizia corecta?

Cum arata acest mindset pentru slabit?

Mindset-ul pentru slabit incepe cu stabilirea unui obiectiv realist. Da, iti doresti sa slabesti. Dar intregul proces nu este doar despre kilograme in minus pe cantar si despre termene limita cat mai stranse. Ce iti doresti sa faci in aceasta perioada? Iti doresti sa inveti sa gatesti mai putin gras? Sa alegi alternative mai sanatoase? Sa ai o relatie mai buna cu propriul corp? Sa afli care este rolul anumitor nutrienti?

Cum afecteaza slabitul „varsta” creierului tau

Incepe cu pasi mici

Gandeste-te in felul urmator: lucrurile bune necesita timp. Necesita timp sa ai o relatie de cuplu sanatoasa sau o cariera reusita. Acelasi lucru se intampla si in cazul procesului de slabire. Poate ca reusesti sa pierzi cateva kilograme intr-un timp record, dar dupa slabit, intervine o alta parte dificila: procesul de mentinere. Daca nu inveti sa iti schimbi stilul de viata si mentalitatea per total, nu vei avea succes. Peste o luna, doua, sau chiar un an, te vei reintoarce la cure de slabire si la deadline-uri stranse.

10 mituri despre slabit de la un nutritionist certificat – deficitul caloric nu e intotdeauna o idee buna

Nu doar cantarul iti indica progresul

Bucura-te de fiecare etapa a calatoriei tale spre o viata mai sanatoasa. Progres exista si atunci cand descoperi o noua reteta delicioasa, bogata in proteine. Progresul se simte si atunci cand durerea de spate nu mai este atat de frecventa. Si atunci cand reusesti sa urci pe scari fara sa simti ca ti-ai dat sufletul. Progresul se cunoaste si la hainele care arata mult mai bine pe tine sau la pielea ta cu un aspect mai neted. Si, mai mult decat oricand, progresul se simte atunci cand incepi sa te iubesti pe tine.

Cand te tratezi cu blandete, ai rabdare cu tine si asculti ceea ce spune corpul tau. Cand ii acorzi timp si nu mai transformi slabitul intr-o cursa contracronometru. Procesul de slabire este unul de succes atunci cand ai grija de tine si de sanatatea ta. Tine cont de aceste aspecte si vei avea parte de succes!

Foto: freepik.com