Mit sau realitate: Amanarea alarmei de dimineata reprezinta un obicei chiar atat de daunator? Iata ce spun specialistii!

1
De Alice Papuc
13 nov. 2023

Cunosti zicala in engleza “If you snooze, you lose?”, ei bine, este posibil ca aceasta sa nu fie chiar atat de adevarata.

Obisnuiesti sa apesi in mod frecvent butonul de snooze si te simti vinovata pentru acest lucru? Un nou studiu publicat in cadrul Journal of Sleep Research demonstreaza ca acest obicei nu are efecte negative asupra somnului sau asupra proceselor cognitive. Mai mult decat atat, amanarea alarmei ii poate ajuta pe cei care se trezesc somnorosi sau au dificultati cu somnul.

Factorul surprinzator care contribuie la cresterea longevitatii femeilor

Principalele descoperiri

Pentru realizarea acestui studiu au fost observate obiceiurile de trezire pentru un numar de 1.732 de adulti, dintre care 69% au raportat ca au folosit butonul de snooze sau au setat mai multe alarme. Amanarea a variat de la 1 la 180 de minute, cu o medie de 22 de minute.

Cercetatorii au descoperit ca cei care amana alarma tind sa fie mai tineri decat cei care nu au acest obicei. De asemenea, acestia s-au identificat drept persoane care functioneaza mai bine noaptea decat ziua.

Nu au fost gasite efecte clare asupra nivelului hormonului de stres, oboselii de dimineata sau asupra calitatii somnului. Pentru unii dintre subiectii studiului, amanarea alarmei chiar a imbunatatit performanta cognitiva, prin comparatie cu persoanele care s-au trezit imediat ce a sunat alarma.

Acestea fiind spuse, descoperirile recente indica faptul ca nu trebuie sa te feresti sa amani alarma de dimineata, daca simti ca acest lucru te ajuta, mai ales daca optezi pentru o amanare de aproximativ 30 de minute. “De fapt, acest obicei poate chiar sa ii ajute pe cei care se trezesc dimineata foarte somnorosi”, a declarat autoarea Tina Sundelin de la Universitatea Stockholm intr-un comunicat de presa.

Parerile sunt impartite

Exista specialisti care nu sunt de acord cu aceasta descoperire. Una dintre principalele preocupari in legatura cu amanarea alarmei este modul in care poate afecta ciclurile de somn. Atunci cand oamenii sunt treziti de alarma de diminata, corpul trece printr-un proces de trezire treptata, trecand de la starea de somn profund la cea de veghe. Acest proces este important pentru a asigura un nivel optim de energie pe tot parcursul zilei.

Apasarea butonului de snooze poate perturba acest proces. Corpul intra din nou intr-un ciclu de somn profund, iar atunci cand alarma suna din nou, trezirea din acea faza este una brusca. Astfel, te poti simti dezorientata. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de “sleep inertia” si poate avea un impact negativ asupra starii generale de bine.

De oricare parte a baricadei te-ai afla, concluzia generala este ca trebuie sa iti prioritizezi odihna, somnul fiind esential pentru sanatatea si starea ta de bine.

Foto: freepik.com