5 moduri de a combate stresul digital, chiar si cand stai toata ziua in fata ecranului

1
De Maria Constantin
11 ian. 2024

Multi dintre noi suntem conectati aproape continuu la universul online. Asta ne ajuta in multe privinte, dar ne si incarca cu un stres care in urma cu un deceniu nu ajunsese la un nivel atat de critic: stresul digital.

Incontestabil, tehnologia ne-a imbunatatit multe aspecte ale vietii. Cu un singur click sau o simpla miscare de scroll avem acces la informatie, divertisment, doctori, terapeuti si multe altele. Si acest acces nesfarsit la universul online nu se termina niciodata, asa ca sunt sanse mari sa nimeresti in niste cotloane ale internetului in care nu planuiai sa intri, dand click-uri si facand scroll intruna, noaptea tarziu, pentru ceva ce nu ai planificat, dar care „te-a agatat” si te-a retinut de la lucruri mai importante.

Astfel de cicluri lungi, aproape neintrerupte, pot duce la stres digital, un nou termen de care multi oameni se lovesc, scrie Mind Body Green. „Stresul digital se refera la starea de stres, anxietate si coplesire care se poate naste din increderea tot mai mare in tehnologiile digitale si in legatura constanta pe care acestea o ofera”, arata Lisa Strohman, psiholog din Phoenix, Arizona, fondatoarea The Digital Citizen Academy.

Iata ce trebuie sa stii despre stresul digital, inclusiv ce anume il cauzeaza si cum sa-i faci fata intr-o lume care este constant conectata online.

Cauzele stresului digital

S-ar putea sa te descurci mai bine cu controlarea timpului petrecut in fata ecranului, dar exista cateva motive pentru care stresul digital poate fi greu de evitat:

1. Supraincarcarea cu informatii

„Cu valul constant de informatii si notificari care vin din diverse dispozitive si platforme, poate fi greu sa mai tinem pasul si ramanem mereu in urma”, spune Strohman. Acest lucru poate duce la multitaskingul digital, care apare atunci cand raspunzi la emailuri in timp ce stai pe retelele de socializare sau raspunzi la mesaje pe chat. Asa ajungi sa te simti epuizata si stresata, ca un hamster digital prins intr-o rotita care nu se mai opreste.

2. Teama de a nu rata ceva

Nu exista buton de pauza pe Instagram, din pacate. „Retelele de socializare in special pot sa creeze un sentiment de presiune de a ramane conectat si la curent cu ultimele stiri, tendinte si evenimente sociale”, spune Strohman. „Asta tinde sa incurajeze senzatia de competitie si de comparare sociala, avand ca efect senzatii de inadecvare, stima de sine redusa si stres.”

3. Ruperea de prezentul real

Stii ca a sta lipit de telefon sau de computer e nesanatos, atat pe plan mental cat si fizic, insa feed-ul de pe reteaua de socializare pe care petreci mult timp „striga” la tine sa ramai prezenta. Strohman spune ca acest lucru poate duce la stres, fiindca nu mai esti capabila sa ramai prezenta in lumea din jurul tau.

Cum sa faci fata stresului digital

Chiar daca esti constienta ca dependenta digitala iti afecteaza sanatatea mintala, e foarte greu, aproape imposibil, sa eviti contactul cu universul digital. Ceea ce poate face diferenta este sa detii instrumentele potrivite pentru a face fata stresului digital cand acesta incepe sa se acumuleze.

5 obiceiuri legate de tehnologie la care ar fi bine sa renunti, pentru a te bucura mai mult de viata

Iata cum sa controlezi si sa reduci acest stres:

– Stabileste limite si fa pauze. „Fixeaza anumite perioade in timpul zilei in care sa nu folosesti dispozitive digitale, de exemplu in timpul mesei sau inainte de culcare”, recomanda Strohman. Fie ca o faci pentru munca sau de placere, urmeaza regula 20-20 cand urmaresti ceva pe un ecran – la fiecare 20 de minute ia o pauza de 20 de secunde si priveste ceva aflat la 20 de metri distanta pentru a-ti relaxa ochii. Poti sa aplici si regula 50-10: dupa 50 de minute in fata unui ecran, fa pauza 10 minute ca sa te misti si sa te dezmortesti.

– Regleaza-ti setarile pentru notificari. Strohman sugereaza sa permiti doar notificarile aplicatiilor de care ai absoluta nevoie. „Asta te poate ajuta sa creezi o relatie constienta cu tehnologia”, spune ea.

– Pune pe primul loc grija pentru tine. Miscarea, meditatia, somnul si relatiile offline iti vor intari starea generala de sanatate si vor reduce nivelul stresului cand trebuie sa stai in fata ecranului. Pentru cei mai expusi la stresul digital decat alte persoane, introducerea unui supliment pentru combaterea stresului, de exemplu magneziul bisglicinat, poate contribui la prevenirea unor simptome precum anxietatea si panica.

– Practica atentia constienta. „Evita multitaskingul sau scrollarea compulsiva si concentreaza-te pe o singura sarcina o data”, spune Strohman. Astfel vei recunoaste mai usor indiciile stresului digital si vei putea sa iei o pauza cand te simti coplesita.

– Foloseste filtre de lumina albastra. „Lumina albastra emisa de ecrane poate intrerupe obiceiurile de somn si provoca oboseala ochilor”, explica Strohman. „Foloseste filtre albastre, ochelari sau protectii de lumina albastra pe dispozitive pentru reducerea impactului luminii albastre asupra ochilor si a calitatii somnului”, recomanda ea.

Foto: Freepik.com