(P) Cum ma simt dupa o saptamana de digital detox

1
De Andreea Raicu
11 dec. 2019

Dupa cateva saptamani de nebunie – la propriu – in programul si in viata mea, am zis ca e momentul sa iau un pic piciorul de pe acceleratie si sa… respir. Sa ma eliberez. Sa fac spatiu in jurul meu.

M-am uitat cu atentie la sursele de exces in viata mea si am gasit aproape instantaneu vinovatul: smartphone-ul! Doldora de aplicatii si notificari, imi fura constant atentia si ma facea sa ma pierd minute in sir in feed dupa feed, uneori aproape fara sa-mi dau seama.

Rezultatul? De cele mai multe ori ma reintorceam la realitate complet obosita si epuizata mental.

Cred ca intelegi perfect la ce ma refer. Dependenta de tehnologie de care suferim in prezent este atat de atotcuprinzatoare ca ne este foarte greu sa ne eliberam. Sa rupem lantul. Foarte greu, dar nu imposibil. Mai ales daca esti constienta cat de daunatoare este pentru sanatate.

Initial, cand mi-am spus ca trebuie sa incerc aceasta saptamana de digital detox, m-am panicat un pic.

Ce-o sa fac!? Cum o sa-mi fie!? Oare voi reusi!?

Din fericire, am avut un partener de nadejde in aceasta calatorie: noul Nokia 2720 Flip, un telefon clasic, adaptat utilizatorilor de azi (are functiile esentiale ale unui smartphone), dar care te intoarce cumva in trecut, cand totul era mai simplu si noi inca mai vorbeam la telefon cu cei dragi, nu ne dadeam doar mesaje instant sau pur si simplu ne verificam reciproc feed-urile din social media.

Inarmata, deci, cu noul meu telefon Nokia retro-cool, mi-am inceput cu incredere saptamana de detox, hotarata sa fac tot ce pot pentru a ma deconecta si a ma reintoarce la mine si la nevoile mele. Hai sa-ti povestesc un pic mai in detaliu cum s-au derulat lucrurile, in caz ca ai si tu pofta de o cura de tehnologie 😉

LUNI

Primul pas in orice digital detox este sa constientizezi unde te afli, ce-ti consuma cel mai mult timpul si unde trebuie sa faci curatenie. In cazul meu? Facebook (dependenta de Instagram, despre care v-am mai povestit, mi-am “vindecat-o” deja acum ceva vreme, dar iata ca am gasit cu ce sa o inlocuiesc).

Ca sa nu-i mai permit sa-mi distraga atentia, am oprit complet notificarile (da, asa retro cum e, noul Nokia 2720 Flip are aplicatiile esentiale, precum Facebook si WhatsApp) si mi-am setat cateva minute dimineata si seara in care sa verific aplicatia pentru noutati. Atat.

MARTI

In continuare, m-am decis sa fac un soi de audit al canalelor spre care tindeam sa ma indrept cu cea mai mare regularitate. M-am dezabonat de la newsletterele care nu-mi aduceau nimic bun sau constructiv si le-am dat unfollow celor care imprastiau energie toxica sau nu-mi influentau deloc zilele in mod pozitiv. Asa cum decid care sunt oamenii cu care vreau sa-mi petrec timpul in fiecare zi, la fel pot decide si ce prezenta accept in viata mea in lumea digitala.

MIERCURI

Pentru ca ma simteam pregatita sa merg chiar mai departe, m-am hotarat sa-mi setez calupuri de timp in timpul zilei in care sa nu folosesc deloc niciun dispozitiv digital. Spre exemplu, dupa ultima masa a zilei, am inchis si telefonul si televizorul si laptopul si pur si simplu am stat doar eu cu mine. Si o carte. Si Efi. Si cateva lumanari parfumate. Tare bine am dormit in noaptea aia. Mi-a placut. Mai fac.

JOI

Daca nu stii cu ce sa-ti umpli timpul si ti-e gandul tot la telefonul din camera alaturata, o idee care a functionat in cazul meu a fost sa revizitez un hobby pe care-l aveam cand eram mai mica si pe care, din lipsa de timp, l-am neglijat. In cazul meu e vorba de desen, dar tu poti incerca orice te face sa pierzi notiunea timpului: poate un puzzle sau scrisul in jurnal sau chiar gatitul. Tot ce te tine departe de universul digital si aproape de tine este cat se poate de eficient si recomandat.

VINERI

Stiu ca exista momente in care pur si simplu nu poti sa renunti la tehnologie, dar asta nu inseamna ca nu exista lucruri pe care le poti face pentru a te proteja de efectele ei. Unul din aceste lucruri ar fi regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute de privit in telefon sau in laptop sau in orice fel de ecran, uita-te in sus sau la un obiect aflat la 20 de metri distanta, timp de 20 de secunde.

Alte trucuri utile? Clipeste cat mai des, tine telefonul mai sus, astfel incat sa-l privesti direct si sa nu te pricopsesti cu dureri de gat, si foloseste degete diferite atunci cand tastezi, pentru a preveni inflamatia sau iritarea. Apropo de tastat, ce-mi place foarte mult la noul meu Nokia 2720 Flip este ca este prevazut cu butoane mari, astfel incat pot sa formez numere si sa trimit mesaje fara efort. De mare ajutor mi-a fost si functia Google Assistant, care mi-a permis sa interactionez cu aplicatiile din telefon prin comenzi vocale si sa caut usor pe Google tot ce aveam nevoie.

WEEKEND

Sambata mi-am lasat telefonul acasa atunci cand am iesit sa ma vad cu prietenii, iar duminica – soc si groaza! – am dat log off total. O zi intreaga fara tehnologie! Va puteti imagina? Probabil vi se pare imposibil, dar nu e deloc. Si sunt martora ca acea duminica s-a dovedit, intr-un final, una dintre cele mai pline zile ale mele.

Si sa va mai spun ceva: avand in vedere ca am folosit tot mai rar telefonul, aveam acea panica, pe care sunt sigura ca si voi o stiti, ca ma voi trezi cu el descarcat cand mi-e lumea mai draga. N-a fost deloc asa, pentru ca Nokia 2720 Flip are pana la 28 de zile de timp de standy, cu o singura incarcare! Venind dupa un smartphone pe care trebuia sa-l incarc zilnic, a fost ca o gura de aer proaspat.

Recunosc, mi-a placut aceasta saptamana de digital detox, dar am avut si momente cand mi-a fost greu. Deh, asa e la inceput. Dar mai incerc. E ca o curatenie de primavara, doar ca pentru viata asta a noastra moderna.

Foto: Arhiva personala