Cum sa ramai ancorat in realitate intr-o lume digitala

1
De Maria Dima
12 apr. 2019

Este clar pentru toata lumea ca nu ne mai adunam in jurul focului pentru a interactiona si ca nicicand in istoria omenirii nu a fost mai la indemana sa fim conectati. Si totusi, suntem mai singuri si mai superficiali ca niciodata.

In lumea digitala in care traim, am trecut de la incercari de umanizare a sistemelor si aplicatiilor, la eforturi de a nu ne pierde noi insine umanitatea. Am pus laolalta o lista de lucruri pe care le poti imbunatati cand vine vorba de pastrarea unor limite si consolidarea relatiilor reale din viata ta.

Daca vrei sa afli cum sa ramai real intr-o lume digitala, te invit sa arunci un ochi mai jos.

Pana cand o sa dam vina pe social media pentru orice?

Prietenie adevarata vs cea virtuala

Daca te uiti acum la profilul tau de Facebook, sunt convinsa ca o sa fii uimita de lista de amici afisata acolo, insa, daca te apuci sa enumeri prietenii adevarati, listele nu coincid.

Cu totii aratam mai bine, suntem mai amuzanti si mai cutezatori online, insa prietenii autentici sunt cei care te-au vazut in cele mai grele momente, au fost acolo la fiecare impas sau noapte nedormita, te-au vazut fara machiaj si chiar fara speranta uneori. Aprecierea lor conteaza mai mult decat orice like.

Fa-ti timp pentru iesiri cu oamenii valorosi din viata ta. Atunci cand chiar apucati sa va vedeti, pune telefonul deoparte ca sa te poti conecta mai bine la ei. Orice legatura reala trebuie intretinuta!

Detox Digital

Multe studii recente confirma impactul nociv al faptului ca suntem mereu conectati la ecrane. Daca ⅓ din notificarile primite nu fac altceva decat sa ne strice dispozitia, un detox digital nu suna deloc rau, nu?

Iti poti opri notificarile, poti controla mai bine ce apare in newsfeed-ul tau zilnic sau, daca te simti curajos, poti lua o pauza de la tot ce inseamna lumea virtuala.

Incorporeaza un fel de igiena digitala chiar si la locul de munca. Sugerez sa incepi cu pauze mai multe in care iti iei ochii din telefon sau laptop si te ridici de la birou, iei o gura de aer, vorbesti cu lumea din jur.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 32. Digital Detox

Omenia nu poate fi inlocuita de o aplicatie

Imbratisez progresele lumii digitale, iubesc solutiile aflate mereu la indemana si posibilitatea de a ajunge la atatia oameni odata cu topirea distantelor fizice.

Totusi, nu inteleg de ce preferam sa dam un email persoanei aflate la biroul de langa in loc sa vorbim cu ea. Nu vreau sa mangai un ecran mai mult decat pe cel cu care imi impart zilele si nu exista emoji care inlocuiasca o imbratisare.

10 motive pentru care viata era mai frumoasa in urma cu 50 de ani

Acorda timp pentru toate bucatelele care ne fac umani, care creeaza incredere si consolideaza relatii, de orice fel. Imi plac la nebunie aplicatiile care imi aduc aminte sa beau apa pe parcursul zilei, insa numai omenia pastrata cu sfintenie ne face sa spunem “Te rog” si “Multumesc” celor din jur si sa capatam incredere in oameni.

Foto: Shutterstock.com