10 motive pentru care viata era mai frumoasa in urma cu 50 de ani

1
De Denisa Toma
22 mart. 2019

Nu este un secret ca tehnologia ne-a facut viata mai usoara. De la a comanda mancare online si pana la cautarea rapida de informatii pe Google, tehnologia ne ofera foarte multe beneficii.

Dar sunt unele aspecte ale vietii care nu au beneficiat de urma dezvoltarii tehnologiei. De fapt, unele lucruri erau mai bune in urma cu 50 de ani, iar in prezent sunt mai complicate, mai dificile sau chiar mai periculoase. Iata zece moduri in care viata era mai buna acum 50 de ani:

Era mai usor sa intalnesti oameni

In prezent, oamenii se bazeaza pe telefoanele mobile pentru a comunica. Unele studii au aratat ca milenialii se bazeaza atat de mult pe telefoanele mobile incat sunt mai putin sociabili in viata reala. Drept urmare, sa intalnesti pe cineva fata in fata a devenit mai dificil. Dar aceasta era singura metoda de a cunoaste pe cineva in urma cu 50 de ani.

Era mai usor sa-ti gasesti jumatatea

Odata cu cresterea in popularitate a aplicatiilor de dating, optiunile oamenilor au devenit aproape nelimitate. Iar foarte multi dintre ei nu fac o alegere pentru ca sunt in cautarea celei mai bune optiuni. In urma cu 50 de ani, oamenii isi puteau gasi un partener de viata in cercurile din care faceau parte: la scoala, la locul de munca sau in randul prietenilor. In prezent ne confruntam cu un fenomen numit „paradoxul alegerii”. Avem prea multe optiuni la indemana si nu ne putem decide.

Cum s-a schimbat lumea in 20 de ani, din 1999 si pana in prezent

In urma cu 50 de ani era posibil sa ramani anonim

Fara GPS si sisteme de urmarire, era posibil ca in urma cu 50 de ani sa dispari complet daca iti doreai acest lucru. Dar in prezent este aproape imposibil, avand in vedere informatiile pe care le postam pe social media, geotagurile si sistemul GPS. In afara de acestea, tranzactiile financiare au devenit in mare parte digitale, astfel incat iti este aproape imposibil sa-ti stergi amprenta digitala.

Era mai usor sa te concentrezi inainte de aparitia tehnologiei moderne

Este tot mai dificil sa te concentrezi asupra unei sarcini in prezent, mai ales la locul de munca, din cauza importantei pe care social media o are in viata noastra. De fapt, un studiu realizat in anul 2004 a aratat ca in medie, oamenii sunt distrasi la fiecare trei minute. In 2014, durata de atentie a scazut la 59,5 secunde. Capacitatea noastra de a ne concentra a scazut dramatic de-a lungul timpului.

Obiceiurile legate de somn erau mai sanatoase in urma cu cinci decenii

Multi oameni stau cu ochii in ecranele telefoanelor si dau scroll pe retelele de socializare inainte de a adormi. Dar studiile au aratat ca acest obicei scade productia de melatonina, un hormon vital pentru somn. Desi medicii avertizeaza sa evitam ecranele cu 30 de minute inainte de culcare, cei mai multi oameni nu fac asta si risca o noapte cu somn dificil. In urma cu 50 de ani nu existau astfel de probleme.

Ecranele pun in pericol sanatatea mintala a copiilor

Oamenii erau mai sanatosi din punct de vedere fizic si mental

Studiile au aratat ca oamenii, in special tinerii, se confrunta cu stres, anxietate si chiar depresie din cauza folosirii telefoanelor smartphone si a retelelor de socializare. 1 din 10 americani sufera de depresie. Specialistii considera ca unul dintre motive este faptul ca social media ne permite sa ne comparam cu orcine altcineva de pe internet care pare sa aiba o viata mai buna. Acest lucru nu era posibil in urma cu 50 de ani.

Politica a fost mereu complicata, dar rezultatele din prezent pot fi mai usor manipulate

Facebook a recunoscut recent ca a descoperit 3300 de reclame care au fost folosite de Rusia in timpul alegerilor prezidentiale din Statele Unite din anul 2016, care aveau scopul de a influenta alegerile si a semana discordie. Au mai descoperit 470 de pagini de Facebook neutentice care au functionat in timpul campaniei si au inclus aceste reclame. De asemenea, stirile false au fost distribuite pe social media in incercarea de a manipula opiniile alegatorilor. Astfel de probleme au aparut odata cu era social media.

In urma cu 50 de ani era mai usor sa vezi filme la cinema

Desi in prezent avem acces la filme de pe diferite platforme precum Netflix sau HBO Go, este mai dificil sa vezi filme la cinema. In urma cu 50 de ani, biletele la film erau mult mai ieftine. In medie biletele costau 1,5 lei acum cinci decenii, iar in prezent un bilet poate costa peste 35 de lei.

Inapoi in trecut: accesoriile pe care le purtai in adolescenta sunt din nou la moda

Era mai simplu sa cumperi de la producatori

In prezent ne facem cumparaturile din hipermarketuri si supermarketuri, de unde cumparam fructe si legume din diverse colturi ale luminii. Dar in urma cu 50 de ani, pietele in care producatorii locali isi vindeau produsele erau principalele surse. De obicei, fructele si legumele erau mai proaspete si mai sanatoase.

In urma cu 50 de ani era mai usor sa-ti cumperi o casa

Preturile locuintelor au crescut foarte mult in ultimele decenii in intreaga lume si este tot mai dificil pentru tineri sa-si cumpere o casa. In Statele Unite, o locuinta costa in medie 11.900 de dolari in 1960, iar venitul mediu al unei familii era de 4.970, aproape jumatate din valoarea casei. In 2010, costul unei case era de 221.800 de dolari, iar venitul mediu al unei familii era de 49.445 de dolari, un sfert din costul unei locuinte.

Foto: Instagram/1970s Daily