Cum s-a schimbat lumea in 20 de ani, din 1999 si pana in prezent

1
De Denisa Toma
21 dec. 2018

Ne apropiem cu pasi repezi de 2019, iar asta ne face sa ne gandim cu optimism la viitor si la noul an care ne asteapta. Dar in acelasi timp, ne aminteste cat de mult s-a schimbat lumea. In urma cu 20 de ani, in 1999, lumea noastra era complet diferita.

Telefoanele mobile erau la inceput de drum, retelele de socializare nu erau subiectul principal de discutii, Britney Spears lansase primul album, iar ziarele si revistele erau in continuare foarte populare.

Desi poate ca anul 1999 nu pare atat de departe, atunci cand te gandesti la toate schimbarile prin care a trecut lumea de atunci, ai sentimentul ca totul s-a intamplat cu foarte mult timp in urma.

Iata cat de diferita este viata in prezent fata de cum era in 1999:

Petrecem foarte mult timp pe Internet

In 1999, Internetul era inca la inceput, ceva ce parea interesant si nou, dar pe care nu stiam cum sa-l folosim cu adevarat. Cele mai multe dintre site-urile pe care le iubim in prezent nici nu erau gandite atunci. Chiar si Google incepuse sa prinda viata abia cu un an inainte. Cei care foloseau Internetul, o faceau pentru scoala sau munca, nu pentru a se distra sau pentru a se conecta cu alte persoane. In prezent, Internetul este o parte majora din vietile noastre si este dificil sa ne amintim cum era fara. Mai mult de patru miliarde de oameni au acces la Internet in prezent.

In prezent, poti vorbi la telefon si poti folosi Internetul in acelasi timp

De fapt, poti sa vorbesti la telefon, sa dai scroll pe social media pe iPad sau sa citesti articole de pe diverse site-uri pe laptop. In 1999, sistemul dial-up era necesar pentru a te putea conecta la Internet, astfel ca trebuia sa inchizi telefonul ca sa te poti conecta.

Nu mai trebuie sa fumezi pasiv cand iei masa

Fumatul a fost interzis in restaurante dupa inceputul anilor 2000. In Marea Britanie fumatul in locuri publice a fost interzis in 2006, in Franta in 2007, in Spania in 2011, iar in Romania abia in 2016. In 1999, se putea fuma pretutindeni in baruri si restaurante, ceea ce era o experienta neplacuta pentru nefumatori. In prezent, fumatul in interior este interzis aproape peste tot.

In prezent poti vedea filme online

In 1999, puteau fi inchiriate casete video cu filmele preferate. In prezent, este suficient sa-ti faci un abonament la Netflix sau HBO Go pentru a avea acces la filmele si serialele tale preferate.

Nu te mai poti deconecta complet cand pleci in vacanta

In urma cu 20 de ani, telefoanele mobile nu erau nici pe departe atat de raspandite ca in prezent. Si chiar daca aveai unul, nu aveai semnal peste tot. Si pentru ca wi-fi si tabletele nici nu existau, puteai pleca in vacanta astfel incat sa fii complet rupt de stresul zilnic, fara sa-ti verifici mailurile sau sa primesti tot timpul mesaje pe telefon. Acum nu mai poti face asta, decat daca alegi sa inchizi complet internetul. Dar chiar si asa, probabil nu vei rezista tentatiei de a-ti verifica telefonul.

Nu mai trebuie sa memorezi numere de telefon

In 1999, daca voiai sa pastrezi numarul cuiva, trebuia sa-l scrii intr-o agenda sau sa-l memorezi ca sa-l poti suna. In prezent, insa, ne bazam pe inteligenta telefoanelor mobile, astfel incat cei mai multi dintre noi nu isi stiu nici propriul numar, nu mai vorbim de numerele altora.

Dating-ul online este ceva normal in prezent

Site-urile de matrimoniale existau in 1999, match.com, unul dintre cele mai cunoscute la acea vreme, fiind creat in 1995. Dar oamenii nu recunosteau deschis ca le foloseau. In trecut, sa intalnesti un partener pe Internet era considerat tabu. Dar azi, oamenii accepta datingul online, iar aplicatiile precum Tinder sunt tot mai populare. De asemenea, oamenii isi gasesc parteneri si pe retelele de socializare. Aproximativ 5% dintre americanii casatoriti sau intr-o relatie de lunga durata spun ca si-au gasit partenerul online.

In prezent facem fotografii cu telefonul mobil, mai putin cu aparatul foto

In urma cu 20 de ani, oamenii foloseaua aparatele foto cu film pentru a-si face fotografii. Asteptau zile sau saptamani pentru ca fotografiile sa fie developate si numai atunci puteau vedea cum au iesit imaginile. In prezent, telefoanele mobile sunt dotate cu camere foto super performante, care iti permit sa vezi imediat cum au iesit fotografiile tale.

Folosesti Google Chrome in loc de Internet Explorer

Browserul principal in 1999 era Internet Explorer. In prezent, Google Chrome domina piata si este mult mai avansat comparativ cu „ruda” sa indepartata.

Faci playlisturi in loc de CD-uri

Daca voiai sa asculti anumite melodii in 1999, faceai CD-uri pe care puneai piesele tale preferate si le pastrai in carcase speciale. In prezent, poti face rapid un playlist folosind un serviciu de streaming si il poti asculta de pe telefonul mobil.

Foto: Instagram – Veridiana