Cum ne afecteaza diferentele intre generatii si cum ne putem reconecta cu ceilalti in era tehnologiei

1
De Cristina Tudor
18 iul. 2021

Impreuna cu Paul Olteanu incercam sa aflam in ce fel ne afecteaza diferentele intre generatii, cum sunt ele amplificate de tehnologie si de contextul pandemiei si cum invatam sa ne reconectam cu cei din jur?

Nu in ultimul rand, de ce e, de fapt, atat de important sa fim conectati social si cum ne afecteaza lipsa relatiilor bunastarea psihica, chiar si in cea mai pasnica, sanatoasa, prospera si inovatoare perioada din istoria omenirii?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile importante la care ne-am propus sa gasim raspuns in discutia de astazi, in care l-am avut alaturi pe Paul Olteanu.

Paul este Master Trainer si Executive Coach, specializat in comunicare, neurostiinta si procese de transformare. El dezvolta si livreaza programe de training si coaching fundamentate in ultimele descoperiri din neurostiinta si psihologie, cu scopul de genera transformari personale si organizationale sustenabile. Este si fondator Mind Architect, un podcast care a avut o crestere uimitoare in ultimul an, depasind deja 2 milioane de ascultari in retelele de podcasting si apropiindu-se de pragul de 3 milioane in YouTube.

Pentru a putea raspunde intrebarilor complexe, e nevoie sa intelegem mai intai cu ce aparatura lucram zi de zi. Asadar, cum ne functioneaza creierul?

Cu cateva zeci de ani in urma, un reputat psihiatru si neurocercetator, Dr. Paul MacLean, a propus o teorie (denumita Teoria Creierului Triun) care impartea creierul in trei structuri cerebrale diferite :

creierul reptilian, cea mai primitiva parte a creierului, care controleaza functiile vitale – pulsul, respiratia, digestia, echilibrul etc

creierul paleomamalian (sistemul limbic), responsabil pentru emotii si atasament

creierul neomamalian (neocortexul), cea mai tanara parte a arhitecturii noastre cerebrale, insarcinat cu planificarea, anticiparea, perceperea timpului si a contextului, inhibitie, empatie etc.

Ulterior, noi studii au dus la nuantarea teoriei creierului triun si descoperiri care demonstreaza ca cele trei structuri nu sunt complet separate una de cealalta si sunt de gasit in mai multe specii (exista, de pilda, reptile cu sistem limbic, la fel cum exista mamifere cu neocortex si chiar cortex prefrontal).

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.