Esti predispusa la fericire sau la tristete? Legatura dintre tipurile de creier si sentimentul de fericire

1
De Alice Papuc
20 nov. 2022

Stiai ca exista o legatura intre tipul tau de creier si modul in care simti fericirea?

Inca din cele mai vechi timpuri, obiectivul oamenilor a fost acela de a atinge fericirea. Recent, oamenii de stiinta s-au alaturat demersului de a cunoaste mai bine acest sentiment. Ce releva in mod concret studiile din domeniu? Conform celor mai recente descoperiri,  fericirea poate fi explicata drept un rezultat al combinatiei dintre mentalitate (in procentaj major de 50%), genetica (intr-un procent de 40%) si evenimentele petrecute in viata oamenilor (aproximativ 10%). Astfel, capacitatea umana de a crea fericirea este chiar mai puternica decat ai putea crede.

Mentalitatea pe care o ai, alaturi de obiceiurile pe care le adopti zilnic sunt, conform oamenilor de stiinta, mai importante chiar decat mostenirea ta genetica. Mai ales daca ai alaturi un instrument care sa te ajute, pas cu pas, sa descoperi fericirea in fiecare zi. Ma refer acum la Agenda Fericirii 2023.

agenda 2023 andreea raicu

Agenda Fericirii pentru 2023 by Andreea Raicu, 147 lei, shop.andreearaicu.ro

Dar momentan sa ne intoarcem la stiinta: care sunt, mai exact, tipurile de creier si cum sunt acestea legate de fericire?

Oamenii de stiinta identifica 5 tipuri de creier:

Creierul echilibrat

Oamenii care au tipul de creier denumit drept „echilibrat” tind sa aiba un creier sanatos, cu o activitate cerebrala uniforma si completa. In general, acesti oameni se prezinta drept organizati, stabili din punct de vedere emotional si flexibili la provocarile vietii. Vor fi intotdeauna punctuali si isi vor respecta deadline-urile si responsabilitatile. Nu vor incalca normele si isi vor tine promisiunile. In general, acesti oameni tind sa fie fericiti, fara sa depuna prea multe eforturi.

Creierul persistent

Acest tip de creier este perceput drept voinic si incapatanat. Oamenii care au un creier persistent au nevoie de rutina si de un sentiment de familiaritate. Astfel, ei vor atinge fericirea destul de usor. Atunci cand se confrunta cu griji si probleme, acest tip de creier tinde sa ramana blocat.

6 moduri simple de a-ti iubi sufletul

Creierul spontan

Creierul spontan este aventuros si creativ, dar este si predispus catre dezorganizare si deficit de atentie. Oamenii care au acest tip de creier isi gasesc usor fericirea in excursii, surprize si senzatii de adrenalina. Vor fi mereu dispusi sa incerce lucruri noi, preparate exotice, chiar si sporturi extreme. In acelasi registru, vor evita sa isi petreaca timpul stand la cozi sau asteptand prea mult dupa un anumit lucru.

8 mantre puternice pentru a elimina definitiv drama din viata ta

Creierul prudent

Oamenii care au un creier prudent tind sa fie motivati si intotdeauna pregatiti. Sunt persoane demne de incredere, atente la detalii, dar predispuse sa experimenteze anxietatea. Creierul prudent atinge fericirea atunci cand isi rezolva treburile la timp (sau, de ce nu, chiar inainte?). Atunci cand va avea o decizie importanta de luat, persoana care are un creier prudent va realiza intotdeauna liste. Isi va nota motivele in favoarea/in defavoarea unui lucru. Nu va suporta sa stea in medii haotice, dezorganizate sau sa urmareasca stiri tragice.

Lucruri care te scot din energia ta feminina – le faci fara sa-ti dai seama

Creierul sensibil

Creierul sensibil va trai intens orice eveniment din viata sa. Acest tip de creier ii face pe oameni sa simta lucrurile mult mai profund decat cei din jur si sa fie mult mai empatici. Totusi, oamenii care au acest tip de creier trebuie sa fie atenti, deoarece sunt mult mai vulnerabili la depresie. Pentru a atinge fericirea, au nevoie de muzica linistitoare, timp petrecut in natura si conversatii de calitate cu cei dragi. Vor evita intotdeauna zgomotele puternice si conversatiile fara prea multa insemnatate.

Foto: depositphotos.com