3 factori surprinzatori care iti influenteaza sanatatea creierului, conform unui neurolog

1
De Teodora Tirca
19 oct. 2022

Declinul cognitiv nu este reversibil odata ce a inceput – de aceea, accentul trebuie pus pe preventie atunci cand vine vorba despre sanatatea si longevitatea creierului.

Imi place sa vad ca peste tot in social media medicii neurologi au inceput sa vorbeasca tot mai mult despre conexiunea dintre stilul de viata si buna functionare a creierului. Neurologul Dale Bredesen, autor al bestsellerului The End of Alzheimer’s, si-a propus sa ofere sfaturi utile cu privire la declinul cognitiv si sa ajute oamenii sa-si optimizeze cu adevarat sanatatea creierului, indiferent de varsta sau de starea lor cognitiva.

De aceea, Bredesen scoate in evidenta cativa factori mai putin evidenti care iti pot afecta in mod semnificativ sanatatea creierului. El i-a dezvaluit pentru MindBodyGreen:

1. Microbiomul oral

S-ar putea sa stii deja ca microbiomul intestinal afecteaza fiecare functie din corpul tau (inclusiv sanatatea creierului), dar stiai ca microbiomul tau oral este la fel de critic? Gura ta, la urma urmei, este poarta de acces catre organismul intern si inceputul tractului tau gastro-intestinal. „Eu le recomand tuturor sa-si verifice microbiomul oral”, sfatuieste Bredesen. „Aveti P. gingivalis, T. denticola, prevotella intermedia, F. nucleatum? Aceste organisme sunt gasite in creier si ne afecteaza sistemic”, a dezvaluit medicul.

Cele mai puternice serumuri cu vitamina C pe care le-am descoperit in 2022

De exemplu, un studiu a constatat ca bacteria P. gingivalis mentionata mai sus, agentul patogen cheie in parodontita, a fost identificata in creierul pacientilor cu boala Alzheimer. Un alt studiu sugereaza o posibila legatura intre F. nucleatum (un alt agent patogen parodontal) si boala Alzheimer. Concluzia este ca microbiomul nostru oral poate afecta o multime de alte procese din corp, asa ca este important sa ne hranim bacteriile orale sanatoase. Vorbeste cu medicul tau stomatolog despre probioticele orale si asigura-te ca nu ai probleme gingivale si ca ai grija de sanatatea dintilor.

2. Vitamina D

Vitamina D este un micronutrient impresionant: aceasta influenteaza nu numai dezvoltarea creierului, ci si functionarea sa zilnica; chiar te ajuta in mod direct sa-ti protejezi creierul pe masura ce imbatranesti. De fapt, o meta-analiza efectuata in 2019, care a revizuit 11 studii pe un total de 21.784 de participanti, a gasit asocieri semnificative intre deficienta de vitamina D si bolile neurodegenerative: dementa si Alzheimer.

Este ceva cu care neurologul Dale Bredesen se confrunta tot timpul in practica sa. „Este surprinzator de comun sa vezi oameni care vin cu declin cognitiv, pentru ca apoi sa descoperi ca nivelul lor de vitamina D este de 19 sau 20 [ng/mL]”. Pentru referinta, un nivel sanguin de 30 ng/mL este adesea considerat limita minima pentru starea „normala” a vitaminei D, dar multi experti cred ca un nivel de cel putin 50 ng/mL este crucial pentru a-ti mentine corpul sanatos si pentru a te simti bine. Adesea, ai nevoie de un supliment alimentar de calitate cu vitamina D, pentru ca foarte multe femei sufera de deficit.

Cum poti sa arati elegant purtand blugi

3. Sauna

Bredesen este un mare fan al saunei. Utilizarea saunei a fost asociata cu unele beneficii impresionante, inclusiv cu o calitate mai buna a somnului, energie imbunatatita si chiar longevitate. Mai exact, cercetarile arata ca baile frecvente la sauna sunt asociate cu un risc redus de mortalitate de orice cauza. „A existat un studiu faimos din Finlanda in urma cu cativa ani care arata ca, pe masura ce oamenii au marit frecventa utilizarii saunei de la 1-2, la 6 sedinte pe saptamana, riscul de a dezvolta dementa a scazut considerabil”, noteaza Bredesen. Iata inca un motiv pentru a profita de beneficiile relaxante ale saunei.

Foto: Instagram/@alyssalynch