4 moduri de a-ti ajuta corpul sa elimine toxinele moderne la care este expus zilnic

1
De Teodora Tirca
9 apr. 2024

Procesul de detoxifiere este foarte important pentru metabolism, dar inca circula multe mituri legate de acesta.

Bauturile si dietele „de detoxifiere” sunt in voga, dar specialistii MindBodyGreen tin sa mentioneze ca detoxifierea este o practica zilnica complexa, cel mai bine sustinuta de obiceiurile noastre sanatoase. Ficatul, unul dintre principalele organe de detoxifiere, are nevoie de suportul nostru in fiecare zi. Deci, in loc de dieta aceea de curatare cu sucuri, mai bine apelezi la practici holistice, usor de sustinut de catre organism.

Cum functioneaza detoxifierea naturala

Detoxifierea implica mai multe organe (ficat, rinichi, plamani, piele, intestine) si sisteme fiziologice (digestiv, limfatic, respirator), relateaza MindBodyGreen.

In timp ce aceste cai celulare intrinseci sunt destul de complicate, scopul final al detoxifierii este simplu: „Detoxifiere inseamna pur si simplu metabolizarea anumitor compusi pentru a-i elimina din organism. Acest proces are loc automat si constant la nivel celular. Miscarile intestinale zilnice, secretiile de transpiratie si urinarea sunt indicatori ca eliminam substantele toxice”, explica pentru MindBodyGreen Deanna Minich, Ph.D., clinician instruit in medicina functionala si autoarea cartii Whole Detox.

Trei faze generale ale enzimelor de detoxifiere lucreaza pentru a transforma toxinele in substante intermediare (faza I), pentru a le face solubile in apa, pregatindu-le pentru eliminare (faza II), pentru a le elimina prin urina (faza III). Compusii liposolubili care trebuie sa iasa sunt incorporati in bila (faza II) si eliminati prin miscarile intestinale regulate (faza III).De aceea e important sa ai scaun cu regularitate.

Acestea sunt organele majore implicate in proces:

Intestinele

Intestinul este primul loc unde are loc detoxifierea. Aici, nutrientii vitali sunt absorbiti, in timp ce majoritatea toxinelor sunt transportate in tractul gastro-intestinal pentru a fi eliminate. Toxinele mai complexe pe care intestinul nu le poate elimina singur sunt transmise catre ficat.

5 culori care te imbatranesc. Stilistii recomanda sa renunti la hainele in aceste nuante

Ficatul

Fazele I si II de detoxifiere au loc in primul rand in ficat. Intr-un ficat sanatos, multe molecule liposolubile sunt transformate in compusi solubili in apa, astfel incat sa poata fi excretati prin urina, in timp ce alti compusi solubili in grasimi sunt incorporati in bila si sunt eliminati prin scaun. Cand ficatul nu functioneaza cum trebuie, toxinele pot trece neschimbate si se pot concentra in tesutul adipos din creier, nervi si glande.

Rinichii

Rinichii efectueaza o ultima filtrare a sangelui pentru a se asigura ca numai excesul de apa si toxinele solubile in apa sunt convertite in urina.

Cu alte cuvinte, corpul tau lucreaza 24/7 pentru a filtra si elimina substantele nedorite, astfel incat sa functioneze optim.

Corpul are nevoie de ajutor pentru detoxifiere?

Intr-o lume perfecta si in circumstante perfecte, corpul este echipat cu tot ce are nevoie pentru a se detoxifia pe cont propriu. Din pacate, insa, lumea noastra moderna este plina de toxine si factori de stres care pot suprasolicita caile de detoxifiere si pot impiedica acest intreg proces sa functioneze lin.

„In vreme ce mediul devine din ce in ce mai contaminat cu substante toxice, incarcatura de toxine pe care o suporta corpul nostru este tot mai mare”, explica Minich. Cu cat absorbim mai multe toxine, cu atat organele noastre de detoxifiere trebuie sa lucreze mai mult pentru a ne mentine celulele sanatoase, curate si functionale optim. Cand sunt lasate necontrolate, substantele chimice, poluantii si alte toxine din aer, apa si, da, chiar si alimente, se pot acumula in corpul nostru si pot avea implicatii majore asupra sanatatii pe termen lung.

Rutina de skincare pe care o aplic inainte de machiaj pentru a obtine un look cu efect de filtru

Modalitati de sustinere a proceselor zilnice de detoxifiere a organismului

Incearca sa reduci expunerea la toxine

„Cele mai multe substante toxice intra prin alimente, apa, ambalaje si aer, asa ca ajuta-ti corpul prin alegerea alimentelor cultivate organic, foloseste filtre de aer si apa si evita materialele din plastic”, spune Minich.

Unele toxine, cum ar fi poluantii din aer si apa, pot fi mai greu de evitat. Inlocuieste, acolo unde poti, agentii de curatare pe baza de chimicale si opteaza pentru variante mai naturale.

Acest proces poate fi coplesitor la inceput, asa ca incepe cu pasi mici si bucura-te pentru orice progres.

Sustine-ti organele de detoxifiere

„Asigura eliminarea corespunzatoare a deseurilor sustinand regularitatea scaunului, miscandu-ti corpul pentru a genera transpiratie si band suficienta apa pentru a sprijini urinarea”, sugereaza Lise Alschuler, N.D., profesor de medicina clinica la Universitatea din Arizona.

In plus, Alschuler recomanda sa-i acorzi ingrijire organului primar de detoxifiere: „Ficatul este considerat unul dintre cele mai importante organe de detoxifiere, iar caile de detoxifiere din celulele hepatice necesita vitamine si minerale adecvate, precum si compusi antioxidanti naturali gasiti in plante si alimente”, explica ea.

Hidrateaza-te si mananca sanatos

O dieta integrala, axata pe plante, te va ajuta sa absorbi nutrientii care sustin functia ficatului. Daca vrei sa suplimentezi, poti opta pentru ingrediente precum glutation, silimarina, NAC, seleniu si vitamina C din fructele acerola pentru a promova activitatea antioxidanta.

Transpira

Cresterea aportului de antioxidanti si exercitii fizice regulate stimuleaza apararea antioxidanta naturala a organismului impotriva poluantilor din mediu. Miscarea face ca aceste cai de detoxifiere sa functioneze optim, asa ca urca scarile, iesi cu bicicleta pe afara, sari coarda, danseaza – ficatul tau iti va multumi.

Foto: Freepik.com