4 mituri despre metabolism, demontate de experti: sa mananci putin si des chiar iti accelereaza metabolismul?

1
De Maria Constantin
22 feb. 2024

Pare ca toata lumea are o metoda secreta de a pacali metabolismul. Totusi, e chiar atat de usor de influentat? Iata cateva mituri despre acest subiect, analizate de specialisti.

Ce e, de fapt, metabolismul? Este un proces prin care organismul converteste mancarea si lichidele in energie. Drept urmare, cele mai multe lucruri pe care le auzim au de-a face cu accelerarea metabolismului pentru a slabi, dar dupa cum vom vedea, acest proces nu e neaparat atat de simplu, scrie publicatia Food Insight, care analizeaza cateva mituri raspandite despre acest subiect important.

1. Micul dejun declanseaza metabolismul

Fara indoiala, micul dejun are beneficiile sale: furnizeaza nutrienti vitali si energie, dar satisface si senzatia de foame. Din pacate, micul dejun nu declanseaza metabolismul.

De fapt, un studiu a descoperit ca nu exista nicio diferenta la nivel de calorii arse intr-un interval de 24 de ore intre persoanele care iau micul dejun si cele care sar peste masa de dimineata. Desi unele persoane cred ca renuntarea la micul dejun le ajuta sa consume mai putine calorii de-a lungul zilei, acelasi studiu a aratat ca persoanele care nu au mancat dimineata au compensat cu portii mai mari la pranz sau la cina.

Fie ca mananci dimineata sau nu, acest lucru nu are un efect notabil asupra greutatii la persoanele care incearca sa slabeasca, a mai aratat cercetarea mentionata.

2. Daca mananci mai putin si mai des, iti accelerezi metabolismul

Ideea e simpla: de fiecare data cand mancam, organismul trebuie sa arda calrii ca sa descompuna mancarea si sa absoarba nutrientii. Asadar, daca mancam constant, n-ar putea organismul sa arda intruna calorii?

Ei bine, nu. Efectul termic al hranei este energia pe care o consumam pentru a procesa, folosi si stoca nutrientii din mancare. Totusi, cresterea temporara a ratei metabolismului este direct proportionala cu cantitatea si tipul alimentelor pe care le consumam. Asadar, daca mananci putin de sase ori intr-o zi, vei creste usor metanbolismul de tot atatea ori, daca mananci trei mese consistente pe zi vei avea un efect mai mare, tot de trei ori, asupra metabolismului.

De retinut: nu exista suficiente dovezi pentru a determina relatia dintre frecventa alimentatiei si riscul de supraponderabilitate sau obezitate – a aratat Comitetul consultativ al orientarilor dietetice 2020 din SUA.

3. Anumite alimente iti pot „aprinde” metabolismul

Probabil ca iti este cunoscuta teoria ca unele superalimente sau suplimente au capacitatea de a declansa metabolismul. Adevarul e ca exista o anumita doza de adevar in aceasta idee, dar de multe ori este exagerata. In esenta, chiar si in cazul alimentelor care au un afect asupra metabolismului cercetarile nu au fost elocvente.

Food Insight da ca exemplu catehina – un flavonoid care se gaseste in ceaiul verde, si capsaicina, din ardeii iuti si ghimbir. Analizele nu au gasit vreun efect pozitiv important asupra consumului de energie dupa ce subiectii monitorizati au luat aceste suplimente. Consumul estimat de energie a crescut cu 4,7% si 4,8% din amestecurile de catehina-cafeina comparativ cu cele bazate doar pe cafeina. Totusi, indicele de masa corporala a fost un factor modulator – persoanele cu un indice mai mare au consumat mai multa energie.

Este nevoie de mai multe cercetari in aceasta zona, insa potrivit unui sondaj in randul femeilor supraponderale, consumul zilnic de sumplimente cu ceai verde, capsaicina si ghimbir timp de opt saptamani a avut efecte benefice asupra greutatii, indicelui de masa corporala, markerilor de insulina si nivelurilor de plasma.

Cu toate ca unele studii sugereaza ca anumiti compusi precum cei care se gasesc in ceaiul verde sau in ardeii iuti au un efect temporar asupra metabolismului nostru, adevarul e ca aceste efecte sunt reduse, iar o dieta echilibrata care poate include aceste alimente ramane cel mai bun pariu pe termen lung pentru sanatate.

Metoda de accelerare a metabolismului recomandata de oamenii de stiinta

4. Daca mananci seara tarziu, iti incetinesti metabolismul

Dintre toate miturile despre metabolism, acesta pare rezonabil. Stam in pat cand dormim, prin urmare e logic ca nu ardem multe calorii in acest timp. Daca mancam chiar inainte de culcare, nu cumva asta duce la stocarea caloriile sub forma de grasime intrucat nu sunt folosite imediat pentru efort?

Exista doua probleme cu aceasta ipoteza: mai intai, metabolismul nu incetineste total, nici macar in timpul somnului. Corpul este activ si noaptea, pastrand functionale anumite procese esentiale, precum respiratia sau ritmul cardiac. Un studiu a aratat ca metabolismul chiar creste in timpul somnului la unele persoane, in timp ce la cele cu obezitate incetineste.

In al doilea rand, organismul nostru se afla intr-un flux continuu de folosire si de stocare a energiei. Corpul trece constant din anabolism – construire – si catabolism – descompunere. El isi ia continuu energie din stocuri si isi reumple stocurile. Pe scurt, sa mananci seara tarziu sau sa ciugulesti ceva inainte de culcare nu duce automat la incetinirea metabolismului sau la ingrasare.

In concluze, metabolismul nostru functioneaza consistent intr-o zi obisnuita in timp ce organismul descompune si stocheaza nutrienti. Desi momentul din zi in care mananci are un efect redus asupra metabolismului, iar unele alimente nu duc la cresterea metabolismului, ceea ce conteaza este ca in dieta si in activitatile fizice sa faci alegeri care sa se potriveasca cu preferintele si cu nevoile corpului tau.

Foto: Instagram/@whitneyfransway