Care e cea mai buna cafea pentru metabolism si cum te ajuta

1
De Maria Constantin
19 aug. 2023

Din pacate, metabolismul nu lucreaza la fel de bine pentru toata lumea. Desi se schimba in mod natural cu varsta, e posibil ca unele lucruri sa-l activeze. Miscarea, somnul bun si consumul de alimente care ard grasimile sunt de mare ajutor. Si micile ajustari, cum ar fi schimbarea cafelei, pot juca un rol.

Daca esti o iubitoare a cafelei, nu trebuie sa renunti la ea ca sa-ti accelerezi metabolismul. Totusi, daca obisnuiesti sa pui multi aditivi in ea, ar trebui sa te mai gandesti, scrie EatThis.com.

Nutritionista Lisa Young, autoarea cartii „Finally Full, Finally Slim”, spune ca pentru metabolism cea mai buna cafea este cea cu lapte degresat. „Alimentele nu accelereaza in mod semnificativ metabolismul, in ciuda reclamelor pe care le poti vedea pe internet. Totusi, singurul lucru pe care ai voie sa-l adaugi in cafea atunci cand vrei sa slabesti este laptele degresat. Contine proteine, este plin de nutrienti si bogat in calciu. Este si destul de sarac in calorii comparativ cu frisca sau alte prafuri pentru cremozitate, ceea ce il face cea mai buna alegere”, a explicat ea.

Laptele degresat are proteine, vitamine si minerale ca si laptele obisnuit, doar ca ii lipseste grasimea. Iar asta conteaza pentru cineva care doreste sa-si stimuleze metabolismul. Potrivit USDA, o ceasca de lapte degresat contine peste 8 grame de proteine si 325 de miligrame de calciu.

Limita zilnica admisa de proteine consumate este de 0,8 grame per kilogram din greutatea corpului, ceea ce echivaleaza cu 46 de grame pe zi la femei sau 56 de grame la barbati. O cantitate de 230 de mililitri de lapte degresat contine 15,6% pana la 19% din consumul recomandat, ceea ce il face o sursa buna de proteine.

Este recomandat ca adultii sa consume intre 1.000 si 1.200 de miligrame de calciu pe zi. Asta inseamna intre 26% si 31% din consumul recomandat per ceasca, astfel ca laptele degresat se dovedeste si o sursa excelenta de calciu.

Consumul de alimente si bauturi bogate in proteine poate stimula metabolismul, potrivit unei cercetari publicate in jurnalul stiintific American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. Studiul a aratat ca persoanele care consuma de doua ori mai multe proteine decat limita recomandata au un echilibru proteic mai bun, dar si o absorbtie mai buna a proteinelor in muschi, astfel ca le e mai usor sa-si mentina si sa-si intareasca muschii. Efectul este mentinerea metabolismului la un nivel ridicat.

Si calciul poate influenta metabolismul. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, o dieta deficitara in calciu este asociata cu un indice de greutate corporala mai mare. In schimb, a consuma suficient calciu poate favoriza scaderea in greutate.

Comparand laptele degresat cu alte tipuri de lapte, precum cel de ovaz sau din alte surse vegetale, Dr. Young spune ca acestea din urma sunt de evitat, intrucat nu contin la fel de multe proteine sau alti nutrienti. In plus, multe sortimente au zahar.

Foto: Freepik.com