5 motive pentru care ar trebui sa consumi „busuioc sfant”

1
De Mara Ionescu
7 mart. 2020

Daca esti pasionata sa afli lucruri noi despre plante, probabil ca ai auzit despre plantele adaptogene.

Acestea, daca sunt consumate in mod regulat, pot regla functionarea organismului si il pot ajuta sa faca fata mai bine stresului. 

Busuiocul sfant sau tulsi este una dintre aceste plante. Iata 5 motive ca sa consumi busuioc sfant:

1. Ajuta organismul sa lupte impotriva stresului

La fel ca alte plante adaptogene, busuiocul sfant poate contribui la reglarea ritmului organismului. Este o planta cu efect calmant, dar nu in felul in care actioneaza lavanda, care te relaxeaza imediat. Busuiocul ajuta organismul sa-si regleze raspunsul la factorii de stres, aducand stabilitate, pace si calm. Studiile au indicat faptul ca busuiocul poate contracara stresul metabolic prin stabilizarea nivelului de zahar din sange. 

Cum sa-ti cureti plamanii in doar 3 zile. 10 plante care iti redau sanatatea pulmonara

2. Contribuie la normalizarea nivelului de zahar din sange

Daca te preocupa nivelul glicemiei, busuiocul sfant poate fi aliatul tau. Are un efect important de reducere a nivelului de zahar din sange si contribuie la reglarea sensibilitatii la insulina. Acesta poate fi un mare bonus pentru majoritatea oamenilor, dar daca nivelul de zahar din sangele tau este scazut, trebuie sa ai grija sa nu coboare prea mult in urma consumului de busuioc. Atunci cand nivelul zaharului din sange este constant, si starea ta este constanta, astfel ca este mai usor sa faci fata stresului.

3. Are proprietati antioxidante

Desi studiile sunt inca in desfasurare, exista dovezi care arata felurile in care se manifesta proprietatile antioxidante ale busuiocului. Busuiocul sfant sustine sanatatea ficatului, conform rezultatelor studiilor efectuate pe soareci.

4. Contribuie la accelerarea functiei cognitive

Un alt beneficiu al consumului de busuioc sfant este acela ca poate contribui la mentinerea sanatatii creierului. Rezultatele unui mic studiu au indicat faptul ca adultii care au consumat in mod regulat busuioc timp de 15 zile au simtit o accelerare a functiei cognitive, in comparatie cu participantii care au primit placebo. Insa mai este nevoie si de alte studii pentru a confirma existent acestui beneficiu.

Beneficii surprinzatoare ale coriandrului: protejeaza creierul si previne Alzheimerul

5. Are proprietati antibacteriene si antifungice

Din cele mai vechi timpuri, plantele au fost folosite pentru tratarea durerilor de stomac si a racelilor obisnuite. Ele ajuta la eliminarea bacteriilor periculoase. Exista dovezi care sustin ca este posibil ca busuiocul sfant sa fie folosit fara efecte adverse si pentru intretinerea sanatatii orale.

Foto: Getty Images.