4 motive pentru care ar trebui sa treci pe cafea decofeinizata

1
De Teodora Tirca
18 aug. 2023

Cafeaua are multiple beneficii, pe langa faptul ca este un ritual zilnic minunat. Cu toate astea, unii oameni nu raspund bine la cofeina – daca ai aceste reactii, inseamna ca te numeri printre ei.

Cafeaua incepe cu boabe de cafea verzi, crude. Boabele sunt apoi prajite pentru a crea produsul pe care noi il folosim zilnic, fie sub forma de boabe, fie deja macinat. Insa pentru a elimina cofeina din boabele de cafea, acestea trebuie sa treaca printr-o procesare suplimentara inainte de a fi prajite, relateaza MindBodyGreen.

Astfel, boabele de cafea verde sunt supuse uneia dintre cele patru metode de decofeinizare:

  • Inmuierea numai in apa
  • Inmuiere intr-un amestec de apa si clorura de metilen
  • Inmuiere intr-un amestec de apa si acetat de etil
  • Inmuierea boabelor de cafea in dioxid de carbon comprimat (CO2) si apa

Chiar daca toate aceste metode sunt considerate sigure, metoda numai cu apa, cunoscuta si sub denumirea de „proces elvetian”, nu contine solventi si este cea mai recomandata pentru a obtine cafea organica decofeinizata.

Principala diferenta dintre cafeaua decofeinizata si cafeaua obisnuita este ca a fost eliminata cea mai mare parte a cofeinei. Da, cea mai mare parte, nu in totalitate.

Desi oamenii cred ca bauturile decofeinizate nu au deloc cofeina, acest lucru nu este posibil. „Cafea decofeinizata este o denumire gresita”, spune pentru MindBodyGreen Ali Rezaie, M.D., director medical al Programului de motilitate GI la Cedars-Sinai, Los Angeles. „Exista putina cofeina in cafeaua decofeinizata”, spune el.

Britney Spears si Sam Asghari divorteaza, la un an si doua luni dupa nunta. Cantareata este acuzata de infidelitate

Cata cofeina este in cafeaua decofeinizata?

Metodele de decofeinizare indeparteaza de obicei aproximativ 97% din cofeina din boabele de cafea. Potrivit National Coffee Association, o ceasca de cafea decofeinizata contine doar aproximativ 2 mg de cofeina. Prin comparatie, o ceasca de cafea obisnuita contine aproximativ 95 mg de cofeina.

Motive pentru care ar fi mai bine sa treci pe cafeaua decofeinizata

Ai probleme cu somnul

Cofeina te ajuta sa stai treaz, motiv pentru care multi oameni depind de cafea pentru a rezista in ture de noapte sau sesiuni de studiu tip maraton. Evitarea cafelei inainte de culcare poate ajuta, dar persoanele care sunt sensibile la cofeina pot avea probleme cu somnul chiar si atunci cand consuma cafeina mai devreme in timpul zilei, din cauza ca organismul lor o elimina mai greu.

Un mic studiu din 2013 publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat ca 400 mg de cofeina – ceea ce echivaleaza cu aproximativ patru cesti de cafea – cu sase ore inainte de culcare a dublat, in cazul participantilor la studiu, timpul necesar pentru a adormi si a redus timpul total de somn cu o ora.

6 semne ca in copilarie ti-a fost aplicat tratamentul tacerii si cum te afecteaza asta ca adult

Ai probleme cu vezica urinara

Cofeina este considerata un iritant al vezicii urinare si poate agrava simptomele afectiunilor vezicii urinare, cum ar fi infectiile tractului urinar si vezica urinara hiperactiva. Persoanele cu aceste afectiuni sunt sfatuite de medici sa limiteze sau sa evite bauturile cu cofeina pentru a ajuta la reducerea simptomelor suparatoare. In unele cazuri, cafeaua decofeinizata poate fi o alternativa utila. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni, cum ar fi cistita interstitiala (CI), pot prezenta simptome inclusiv de la consumul de cafea decofeinizata. Medicul te poate ajuta sa decizi care e cea mai buna optiune pentru tine.

Ai o sensibilitate la cofeina

Unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei decat altii. Sensibilitatea la cofeina are legatura cu genetica, motiv pentru care unii dintre noi se simt nervosi si anxiosi dupa ce au consumat o ceasca sau doua de cafea, in timp ce altii pot bea un espresso chiar inainte de culcare si pot adormi imediat. Daca ai aceasta problema, apeleaza la cafeaua fara cofeina.

Esti stresata sau anxioasa

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos, ceea ce inseamna ca iti creste nivelul anumitor substante chimice din creier, care te fac sa te simti mai energica si in alerta. Desi acest lucru poate fi un avantaj pentru unii oameni, cei cu anxietate constata adesea ca o ceasca de cafea agraveaza simptome precum nervozitatea si nelinistea.

Foto: Freepik.com