Neurologul Dafin Muresanu, semnal de alarma. „Oricine are aceste simptome trebuie sa mearga rapid la medic.”

1
De Cristina Tudor
29 aug. 2019

Accidentul vascular cerebral este unul dintre cele mai mari pericole pentru omul contemporan mereu obosit, stresat si care alege un stil de viata nesanatos.

Preocuparile neurologilor romani sunt tot mai concentrate pe cercetarea stiintifica de top, pentru reducerea riscurilor de AVC.

Profesor doctor Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), explica ce trebuie sa facem pentru a preveni pericolul de accident vascular cerebral si ce trebuie sa stim despre AVC.

”Cand o persoana a avut un accident vascular cerebral, fie are un deficit motor, adica nu mai are putere in mana sau in picior, fie apar alte manifestari: o asimetrie a fetei sau o deficienta de limbaj, un episod de pierdere a memoriei de scurta durata sau o vedere dubla, ameteli grave – nu orice fel de ameteala.

O persoana care are aceste simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la un control neurologic.

Chiar daca aceste simptome dispar – noi numim acest tip de incident accident ischemic tranzitor – trebuie sa fie tratate cu maxima seriozitate, pentru ca in acel moment este clar ca in curand poate urma un accident vascular cerebral grav,” a explicat neurologul Dafin Muresanu.

Profesorul Dafin Mureasnu atrage atentia ca se pot produce si asa-numitele accidente vasculare silentioase. Pentru asta este nevoie de control periodic, pentru a se putea detecta semnele fine la examenul neurologic, pentru a vedea care sunt factorii de risc. In caz contrar, aceste accidente mici se cumuleaza si apar problemele foarte grave.

Oamenii trebuie sa se prezinte la medic pentru control periodic, sa aiba o relatie stransa cu medicul de familie si, daca au avut un accident vascular cerebral, cu medicul neurolog curant.

Pentru a preveni astfel de evenimente, medicul sustine ca o dieta mediteraneana – bazata pe ulei extravirgin de masline si nuci – reuseste sa scada recurenta, adica aparitia unui nou eveniment vascular. Sunt, de asemenea, studii in desfasurare legate de stres si de activitatea fizica.

Sedentarismul este clar ca ne expune la un risc inalt, dar exista studii care incearca sa evalueze ce impact are activitatea fizica, mai exact, care este contributia reala a acesteia la scaderea riscului de AVC. Sunt studii care arata ca este foarte important sa avem o activitate fizica sustinuta.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com