O vitamina mai putin cunoscuta poate intarzia imbatranirea. Iata care sunt cele mai bune surse

1
De Teodora Tirca
15 nov. 2019

Spre deosebire de alti nutrienti, vitamina K nu a primit prea multa atentie.

O noua cercetare, arata ca aceasta vitamina este unul dintre cei mai puternici nutrienti anti-imbatranire.

Vitamina K este reprezentata de un grup de vitamine liposolubile care pot fi gasite in mod natural in organism. Filochinona sau vitamina K1 se gaseste in plante verzi. Menachinona sau vitamina K2 este produsa de bacteriile din intestine. Menadiona sau vitamina K3 este un compus sintetic care are structura chimica a vitaminei K naturala.

Vitamina K poate fi usor distrusa de caldura extrema, lumina, substante alcaline, acizi puternici, radiatii si agenti oxidanti. Studiile sugereaza, insa ca gatitul nu diminueaza foarte mult continutul de vitamina K din vegetale.

Cea mai mare concentratie de vitamina K se gaseste in ficat, pancreas si oase. Un nivel prea crescut de vitamina E si de calciu afecteaza absorbtia vitaminei K.

Functiile vitaminei K

Cel mai important rol al vitaminei K este in coagularea singelui. Vitamina K previne calcifierea arterelor si asigura protectie impotriva afectiunilor hepatice si a cancerului de prostata.
Vitamina K este responsabila si pentru mentinerea sanatatii oaselor. Un nivel scazut de vitamina K este asociat cu o scadere a densitatii osoase si un risc crescut de fracturi. Daca este luata impreuna cu vitamina D3 poate preveni osteoporoza.

Vitamina K regleaza nivelul de calciu din organism. Ajuta la mentinerea calciului in oase si il tine departe de artere. Prin reglarea nivelului de calciu, vitamina K poate tine in frau tensiunea arteriala si preveni accidentul vascular cerebral.

Cercetarile au demonstrat ca vitamina K poate reduce inflamtia din organism. Potrivit unui studiu japonez, acest nutrient este implicat si in controlarea nivelului glucozei. Pancreasul contine o mare concentratie de vitamina K si cercetatorii au descoperit ca aceasta vitamina influenteaza nivelul insulinei si al glucozei.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.