5 obiceiuri surprinzatoare care combat dependenta de zahar

1
De Ingrid David
15 apr. 2019

Cu totii cunoastem efectele nocive ale zaharului, dar asta nu inseamna ca e usor sa stam departe de el.

Daca te numeri printre persoanele care nu rezista tentatiilor dulci, poate ca ar fi cazul sa iei masuri. Va fi bine nu doar pentru sanatatea ta, ci si pentru silueta. Pentru rezultate optime, ia in calcul aceste sfaturi geniale.

1. Alege tu cand sa iti oferi recompensa dulce

Stii cum se spune: „Totul e bun daca e consumat cu moderatie“. Este o regula care se poate aplica si in cazul zaharului. Daca vei renunta brusc la preparatele dulci nu vei face altceva decat sa te simti frustrata si sa devii nervoasa. Asa ca in loc sa elimini in totalitate zaharul din regimul tau alimentar, mai bine alegi un moment anume in care sa il consumi. Poate ai observat ca de obicei pofta de dulce vine cand esti suparata sau noaptea. E un obicei daunator care iti poate provoca o dependenta nedorita. Ca sa nu ajungi in astfel de situatii, mai bine „seteaza-te“ sa iti doresti zahar doar cand te simti bine. Dupa o masa buna, dupa o intalnire reusita cu ai tai sau dupa ce ai vazut un film care ti-a mers la suflet. S-ar putea sa constati cu incantare ca desi ti-ai propus sa mananci o prajitura sau cateva bucati de ciocolata in situatiile respective, nu vei simti nevoia sa te imbuibi. Organismul se simte relaxat si pofta se disipeaza.

Ce se intampla in corp dupa ce renunti la zahar?

2. Atentie la eticheta

Scopul tuturor companiilor alimentare este acela de a-i face pe consumatori sa le cumpere produsele iar si iar. Te si tenteaza sa faci asta, mai ales ca scapi de timpul pe care l-ai pierde gatind. Iar daca pe eticheta scrie ca produsul este fara grasimi, tentatia devine din ce in ce mai mare. Mare atentie, insa! Telul acestor companii este acela de a te face, intr-un fel, dependenta de alimentele lor. Si sa le vrei mereu si mereu. Asa ca vor fi adaugate frecvent zaharul, sarea si grasimile. Daca te pacalesti ca preparatul dorit nu contine grasimi, citeste cu atentie eticheta. Sigur are mai mult zahar sau sare decat altele, pentru a compensa lipsa grasimilor, spune medicul Laura Schmidt, profesor de Politici de Sanatate la Universitatea California din San Francisco. Aceleasi probleme s-ar putea regasi si in cazul altor preparate cu etichete „sanatoase“. O cercetare facuta in 2018 si publicata in revista Pediatrics arata ca, intr-adevar, mai multe preparatele gluten-free contineau cu 88 % mai putine grasimi si sare fata de alimentele clasice. Dar si cu 79% mai mult zahar decat acelea.

3. Calcule, calcule, calcule

Poate ca nu ti-a placut matematica, dar iata ca nu scapi de ea. Laura Schmidt recomanda sa constientizezi cantitatea de zahar din fiecare preparat pe care il mananci. In acest scop, cauta pe ambalaj cantitatea de zahar din preparat si imparte la patru. Vei vedea astfel cate lingurite de zahar are preparatul. Pune apoi intr-un paharel cantitatea rezultata. Te vei intreba cu siguranta: „As putea sa mananc acum tot zaharul asta”? Raspunsul e probabil negativ, insa atunci cand mancam dulciuri nu constientizam care e exact cantitatea de zahar care intra deodata in corpul nostru.

De ce sa renunti la zahar plus alternative naturale dulce

4. Elimina tentatiile din raza vizuala

Elimina toate sursele de zahar din locuinta ta: daca o gogoasa glazurata va fi in raza ta vizuala, cu siguranta nu te vei putea abtine. De asemenea, intreaba-ti familia si prietenii apropiati daca nu doresc sa faca si ei acest lucru. „Sa ai in viata ta un grup de oameni care au aceleasi obiceiuri ca si tine te ajuta sa nu te abati de la obiectivul tau”, este de parere Laura Schmidt.

Ce ascunde, de fapt, pofta de dulciuri? Raspunsul unui nutritionist

5. Cultiva rabdarea

Cand reduci zaharul din dieta ta, fii pregatita sa ai stari cu pofte intense si iritabilitate peste masura. Specialistii sustin ca eliminarea zaharului este similara cu renuntarea la droguri: situatia e greu de suportat in prima saptamana, dar apoi se mai imbunatateste. Pentru a fi sigura ca nu calci stramb, incepe „regimul“ intr-o perioada mai putin stresanta, adica nu in timpul examenelor, al unor vacante sau cand ai de predat o tema importanta. Si nu uita: yoga, sportul si vizitele la prieteni te ajuta intotdeauna.

Foto: Shutterstock.com