Esti prea obsedata de mancarea sanatoasa? Un specialist te lamureste

1
De Monica Radulescu
20 sept. 2018

Preocuparea in exces pentru mancarea sanatoasa poate avea consecinte nebanuite. Specialistii spun ca poate duce la ortorexie, o afectiune grava.

Am avut o perioada in care am fost mult prea preocupata de alimentatia sanatoasa si cred ca nu sunt singura. Multi dintre cei care si-au schimbat stilul de viata si au inceput sa aiba foarte multa grija la ceea ce mananca stiu despre ce vorbesc. Citesti absolut toate etichetele produselor inainte sa le cumperi, si din dorinta extrema de a te feri de mancarea procesata, puii injectati cu hormoni, legumele si fructele care contin pesticide, ajungi sa nu mai stii ce sa alegi. Iar daca nu te opresti la timp, riscul de ortorexie, o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasa ca si anorexia si bulimia, este mare. De aceea, am rugat-o pe Cristina Fedorovici, psihoterapeut specializat in tratamentul obezitatii si al tulburarilor de comportament sa ne spuna mai multe despre aceasta afectiune.

Ortorexia este o tulburare de alimentatie periculoasa

In primul rand, este important sa recunosti semnalele inainte ca preocuparea pentru alimentatia sanatoasa sa se transforme in obsesie. “Persoanele care sufera de ortorexie sunt atat de obsedate de consumarea alimentelor bio, organice, alimente cu cel mai bun indice glicemic,  incat acest aspect ajunge sa le influenteze intreaga viata. Indiferent de ce activitati au de facut, daca sunt la job, acasa cu familia, in oras cu prietenii, mintea va fi preocupata cele mai bune alegeri alimentare, mai bune decat cele facute acum un minut. Ba mai mult, incep chiar sa se izoleze de ceilalti si nu mai ies in oras, pentru ca gasesc greu restaurante cu alimentele permise”, atrage atentia psihoterapeutul.

In plus, aceste persoane se revolta impotriva celor care nu mananca la fel de sanatos ca ele si ajung atat de departe incat cred ca alimentatia sanatoasa este cheia tuturor problemelor, solutia ideala pentru o viata lunga, iar cine nu este de partea lor, este impotriva lor.

Ce este in spatele ortorexiei

In spatele acestei obsesii se ascund de cele mai multe ori cauze emotionale, spun psihologii. Aceasta tulburare de comportament alimentar apare pe un fond psihic subred – stima de sine scazuta, imagine de sine nerealista, teama de a pierde controlul, dar si obsesia pentru perfectiune.

Cum se trateaza ortorexia

In cele mai multe situatii, este nevoie de ajutorul unui psiholog sau psihiatru, pentru ca problema se poate agrava si duce la pierderi masive de nutrienti, care afecteaza persoana in cauza atat fizic, cat si psihic.

De aceea, cea mai buna este mereu calea de mijloc. Fii echilibrat in tot ceea ce faci. Nu uita ca stilul de viata sanatos nu este despre restrictii, ci despre schimbari in doze mici, care se construiesc in timp.

Foto: Shutterstock.com