Pozitia in care dormi conteaza: Care este cea pe care o recomanda specialistii?

1
De Irina Constantin
3 nov. 2021

Spune-ne cum iti place sa dormi si noi iti spunem cat de sanatoasa esti!

Unele persoane nu pot adormi decat in pozitie fetala, in timp ce altele dorm pe burta toata noaptea, neintrerupt.

Chiar daca fiecare are propriul mod de a sta in timpul noptii, specialistii spun ca pozitia de somn conteaza si ca exista o anumita pozitie care aduce cele mai multe beneficii pentru sanatate, dar si pentru frumusete!

De ce conteaza pozitia de somn si care e cea mai recomandata dintre ele?

In primul rand, felul in care corpul sta timp de minimum sase ore in timpul noptii defineste presiunea aplicata pe organe, oase, ligamente si muschi. Apoi, anumite pozitii favorizeaza respiratia profunda si completa, in timp ce altele o inhiba.

Dupa ce au analizat toate avantajele si dezavantajele, medicii au ajuns la concluzia ca pozitia de somn cea mai sanatoasa pentru corp este cea pe spate.

Dormitul pe spate, pozitia de somn perfecta: 7 argumente oferite de medici

1. Somnul pe spate favorizeaza o respiratie completa si libera

Atunci cand dormi pe burta sau intr-o parte, spatiul din cutia toracica este presat si diminuat. Din acest motiv, cavitatea nu se poate umple complet cu aer, provocand o respiratie superficiala.

In schimb, atunci cand dormi pe spate, aerul are loc sa coboare complet in plamani, oxigenand eficient organismul.

2. Somnul pe spate poate imbunatati aspectul tenului

Singura pozitie de somn care nu implica frecarea tenului de perna sau asternuturi este cea pe spate. Asadar, mai ales in cazul in care ai probleme cu acneea sau ai tenul sensibil, aceasta este cea mai indicata pozitie pe timpul noptii. Vei evita eruptiile, eczmele, punctele albe si punctele negre.

3. Somnul pe spate reduce aparitia ridurilor si a liniilor fine

Pe langa faptul ca, dormind pe spate, eviti cosurile inestetice, pozitia de somn te ajuta sa eviti si liniile fine si ridurile. Explicatia este simpla. Cand stai pe spate, tenul se afla in pozitia sa naturala, intinsa si ferma.

Cand dormi pe burta sau in pozitie fetala, pielea se pliaza in diferite unghiuri, este presata si, in timp, liniile fine pot fi accentuate din acest motiv.

4. Somnul pe spate poate preveni durerile de cap si din zona cervicala

Pozitia de somn recomandata de doctori are si avantajul de a elimina tensiunea din zona capului, din zona cervicala si din zona umerilor. Prin urmare, daca vei dormi pe spate, poti evita durerile de cap, precum si senzatia de ceafa intepenita.

5. Dormitul pe spate te ajuta sa eviti acumularea de mucus in sinusuri

Adesea, cand dormi intr-o parte sau pe burta, capul se afla pe acelasi nivel sau chiar mai jos de corp. Astfel, sinusurile pot fi blocate cu mucus. In schimb, daca dormi pe spate, capul se va afla intr-o pozitie superioara, iar sinusurile vor fi libere.

6. Dormitul pe spate previne aspectul de ten umflat, precum si pungile de sub ochi

Cand dormi in pozitie fetala, fluidele din organism se acumuleaza pe partea stanga sau dreapta a corpului. Astfel, te poti trezi cu un ten umflat sau cu asa-zisele „pungi” sub ochi.

Cu toate acestea, daca incerci sa dormi pe spate, acest lucru nu se va mai intampla.

7. Dormitul pe spate te ajuta sa eviti durerile de la nivelul coloanei vertebrale si umerilor

Somnul unui adult dureaza, in medie, 7 sau 8 ore. Acest lucru inseamna ca trupul tau sta in aproximativ aceeasi pozitie pentru foarte mult timp. Dormitul pe spate imita, practic, postura pe care o ai atunci cand stai in picioare. Coloana vertebrala ramane dreapta, iar presiunea este impartita in mod egal in tot corpul.

Cand dormi pe burta, cu capul intors spre stanga sau dreapta, este ca si cum ai sta timp de ore in sir cu capul intors intr-o parte, privind pe o fereastra. Te vei trezi cu dureri de spate si de umeri.

Foto: Unsplash.com