Primele semne ca ai fost muscat de o capusa si ce sa faci imediat

1
De Cristina Tudor
13 mai 2021

Imediat ce temperaturile cresc peste 10 grade Celsius si incep ploile, insectele parazite revin la viata.

Muscatura lor e nedureroasa, asa ca persoana intepata nu realizeaza ca este intr-un pericol mortal, intrucat capusele transmit boala Lyme!

Ce trebuie sa stii despre insectele parazite

Potrivit specialistilor, capusele traiesc la temperaturi cuprinse intre 10 si 20-25 de grade Celsius. Asa ca fiti cu bagare de seama, pentru ca, pana la toamna, e sezonul lor. Trebuie sa stiti, de asemenea, ca aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atat de mici incat cu greu pot fi detectate. Muscatura unei capuse nu este dureroasa, pentru ca insecta injecteaza o substanta care anesteziaza zona, iar omul intepat nici macar nu realizeaza.

Primele semne ca ai fost muscat de capusa

In cel mai bun caz zona unde se afla capusa se inroseste, apar mancarimi, arsuri si, rareori, durere intensa. De obicei, insa, simptomele grave apar dupa ce capusa a cazut. Acestea pot fi: febra, simptome foarte asemanatoare cu cele ale gripei, eruptii cutanate, slabiciune inexplicabila, amorteala, durere si chiar inflamatia articulatiilor, palpitatii, respiratie scurta (sacadata), greata sau varsaturi.

Cel mai grav e, insa, ca acesti paraziti transmit boala Lyme, care este greu de diagnosticat, pentru ca mimeaza simptomele altor afectiuni, atacand diferite organe. De obicei, ca

sa puna diagnosticul de boala Lyme, medicii cauta sa vada daca pacientii au pe corp o pata circulara, numita „eritem in ochi de bou”.

Ce boli si virusi transmit acesti paraziti

– Boala Lyme: numita si „boala cu 1.000 de fete”, are o mare varietate de simptome, din care multe le mimeaza pe cele ale altor afectiuni cronice. Din acest motiv, poate fi usor diagnosticata gresit. In stadii avansate, boala poate duce la encefalopatie subacuta, encefalomielita cronica progresiva sau neuropatii. Netratata, poate fi mortala.

– Bourbon – este un virus mortal transmis de capuse, care

a fost descoperit anul trecut de Centrul de Control si Preventie a Bolilor din SUA, dupa ce un barbat muscat de mai multe insecte a facut atac de cord si a murit, in doar 11 zile de la primele simptome.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.