Pudra cu colagen expira? Iata ce spun specialistii despre cum trebuie sa o pastrezi

1
De Maria Constantin
18 apr. 2022

Poate ca nu esti tot timpul atenta la data de expirare a vitaminelor si suplimentelor alimentare, dar cand descoperi in casa un produs cu data de expirare depasita trebuie sa-l arunci. Acelasi principiu se aplica si pudrei de colagen.

Studiile arata ca ar trebui sa consumi pudra cu colagen cel putin trei luni pentru a folosi la maximum beneficiile produsului.

Tinand cont ca majoritatea acestor produse asigura intre 20 si 30 de utilizari, ajungi sa te obisnuiesti sa adaugi pudra de colagen in cafea, smoothie, in bolul cu cereale, asa ca te trezesti ca treci repede la urmatorul pachet. Dar daca ai pastrat urmatoarea doza in dulap, te-ai putea intreba daca nu cumva a expirat.

Chiar asa, colagenul expira? Si daca are o data limita, il poti consuma si dupa aceea? Raspunsul nu-i chiar simplu, intrucat modul de pastrare este esential, puncteaza Mind Body Green.

Colagenul expira?

Pe scurt si cat se poate de clar: da, colagenul expira. Vitaminele si suplimentele nu sunt create pentru a rezista la infinit, iar colagenul nu face exceptie.

Data expirarii variaza, insa, in functie de formula produsului. Specialistul in nutritie Ashley Jordan Ferira spune ca cel mai bine este sa arunci pudra de colagen dupa doi ani, daca nu este trecuta pe ambalaj o data care sa mentioneze altceva. „In realitate, multe ingrediente din suplimentele alimentare rezista trei ani si mai mult, inclusiv peptidele de colagen. Am vazut termene de cinci ani inscriptionate pe pachetele de pudra de colagen”, arata Jordan. Insa doi ani este un termen optim in general.

Totusi, daca un produs este bogat in antioxidanti (precum vitamina C si E, turmeric etc.), acesta poate avea un termen de expirare mai lung. Asa cum spune si denumirea lor, antioxidantii combat oxidarea, ceea ce impiedica degradarea produsului in timp. „E ca un sistem de conservare natural, gratie pudrei de antioxidanti”, spune Ferira. Asadar, vitaminele C si E, precum si turmericul si sulforafanul glucozinolat ajuta la protejarea pielii de imbatranire, dar extind si termenul de expirare.

7 cele mai bune creme si serumuri cu colagen pentru piele intinsa si fara riduri

In general, persoanele care consuma periodic pudra de colagen nu vor avea probleme cu data expirarii, intrucat vor epuiza doza destul de repede. Totusi, daca observi schimbari ale pudrei, este mai bine sa o arunci. „Asta ar insemna sa vedeti aglutinarea pudrei sau schimbari notabile de culoare, miros sau gust”, explica Ferira.

Cum se pastreaza pudra de colagen

In general, ingredientele din suplimentele sub forma de pudra sau lichide sunt usor mai expuse la degradare decat cele sub forma de tablete, capsule sau geluri. Pudra are o suprafata expusa mai mare si este mai vulnerabila la conditiile de pastrare care ii pot influenta valabilitatea, arata specialista.

Caldura, lumina, umezeala, umiditarea si bacteriile – toate pot afecta calitatea pudrei de colagen de-a lungul timpului. Ferira ofera cateva recomandari pentru pastrarea produsului:

– pastreaza pudra de colagen intr-o zona rece, uscata, ideal intr-un dulap din bucatarie, departe de lumina. „Evita baia (oricum nu ai de ce s-o folosesti acolo…) si orice spatiu in care este cald si se formeaza umezeala, evita si expunerea la lumina care patrunde prin ferestre”, spune experta.

– asigura-te ca indepartezi excesul de aer si strangi bine pachetul cand il inchizi si sigilezi dupa fiecare folosire pentru a limita expunerea la aer.

– spala-te pe maini inainte de a folosi pudra de colagen si foloseste mereu o lingurita pentru a evita introducerea de bacterii. Opteaza pentru pudre de colagen furnizate in pachete opace sau inchise la culoare pentru a proteja continutul de razele solare.

Foto: depositphotos.com