Sarea in exces este vinovata de cel putin 7 afectiuni

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
7 mai 2018

Atentie, sarea in exces poate da senzatie de dependenta si te poate imbolnavi serios!

Ne place mancarea cu gust. Unii prefera ierburile aromatice, condimentele, altii simt nevoia de inca un varf de sare in mancare. Si inca unul, poate inca unul.

Avem nevoie de sare pentru a supravietui, scrie publicatia health24.com!  Corpul se bazeaza pe sodiu pentru a contracta musculatura, pentru transmisiile nervoase si pentru a tine sub control fluidele corporale. Cu toate acestea, nu trebuie sa consumi sarea in exces, pentru ca iti poti face mai mult rau decat bine.

Ce se intampla in corp cand consumi sarea in exces
Apar boli cardiovasculare

Depasirea dozei zilnice recomandata de sodiu poate creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Studiile de specialitate au scos la iveala ca aportul ridicat de sare este asociat cu un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral si de boli cardiovasculare.

Afecteaza creierul

Potrivit Jurnalului de Nutritie, Sanatate si Imbatranire, o dieta bogata in sodiu este strans legata de hipertensiune si boli cardiovasculare. Studiile sugereaza ca sarea in exces poate afecta functiile cognitive la persoanele in varsta.

Sarea in exces produce edeme

Retii apa in tesuturi, in special la nivelul picioarelor, bratelor si fetei daca obisnuiesti sa consumi sarea in exces. Edemele pot fi cauzate de cantitati mari de sodiu in corp. Acestea pot fi remediate prin regim alimentar sau prin tratament medicamentos, in functie de cat de grava este problema.

Da dependenta de alimente sarate

Cand consumi sarea in exces pentru o perioada mai lunga de timp, poti deveni dependenta de alimente sarate sau tip fast-food. In plus, iti pierzi simtul gustului si nu mai poti controla cantitatea de sare ingerata.

Stimuleaza dezvoltarea cancerelor stomacale

Consumul excesiv de alimente procesate, cu cantitate mare de sare in continut, este daunator stomacului. Limiteaza consumul de produse, precum bacon, carnati si alte alimente cu sare si grasimi ascunse si poti preveni riscul de aparitie a cancerului de stomac. Conform Consensus Action on Salt & Health, barbatii sunt mai vulnerabili decat femeile.

Slabeste sanatatea rinichilor

Prin rinichi sunt eliminate reziduurile. De asemenea, rinichii tin sub control producerea de globule rosii in corp. Un aport crescut de sare in organism inseamna pentru rinichi o activitate extrem de solicitanta. In publicatia Blood Pressure UK scrie ca acest lucru reduce considerabil abilitatea rinichilor de a filtra si de a elimina toxinele de corp.

Favorizeaza balonarea si disconfortul abdominal

Mancarea cu multa sare contribuie la instalarea balonarii. Daca dupa masa te simti plina, obosita si parca lipsita de energie, sa stii ca sarea in exces este de vina. Citeste eticheta produselor alimentare, in special a celor procesate si care contin ingrediente, precum aditivi alimentari, coloranti si adaosuri de sare si zahar. Pe cat posibil, fereste-te de ele si scoate-le din meniu, pentru ca dauneaza sanatatii.