Motivele pentru care e vital sa reduci consumul de sodiu

1
De Monica Radulescu
7 sept. 2018

Stim ca sarea in exces nu face bine organismului, dar care sunt, concret, acele afectiuni pe care consumul de sodiu necontrolat le poate declansa?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa consumam cel mult cinci grame de sare pe zi, dar cantitatea este cu mult depasita, pentru ca sarea este ascunsa in mai toate produsele. 80% din alimente au un continut considerabil de sare, inclusiv painea, sosurile, mezelurile si chiar dulciurile. Cum foarte putini dintre noi citesc eticheta, nu stim nici riscul la care ne supunem prin acest exces.

Cei de la Health24.com au creat o lista cu sapte motive pentru care nu e bine sa folosesti sare in exces.

Creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Sarea in alimentatie joaca un rol major in ceea ce priveste incidenta bolilor cardiovasculare. Un consum in exces creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, iar la pacientii care au deja probleme cu inima, poate facilita aparitia insuficientei cardiace.

Romania nu sta deloc bine la acest capitol. Suntem primii in Europa la mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

Consumul ridicat de sare afecteaza creierul

Un studiu recent realizat de americani arata ca nu doar inima are de suferit din cauza consumului in exces de sare, ci si creierul, deoarece circulatia sangelui nu se realizeaza corect la nivel cerebral.

Creste riscul retentiei de apa

Umflarea picioarelor este o problema des intalnita. Obiceiurile alimentare influenteaza si sanatatea picioarelor, iar sarea este principalul dusman cand vine vorba de retentia de apa. Incearca sa reduci sodiul si, daca nu se schimba nimic, apeleaza la un medic specialist.

Nu iti mai dai seama cata sare consumi

Atunci cand mananci foarte sarat, este posibil sa ajungi sa nu mai constietizezi cata sare adaugi in alimentatia ta. Este periculos, atrag atentia toti specialistii.

Creste riscul de cancer la stomac

Excesul de sare este legat si de riscul aparitiei cancerului la stomac, mai ales ca foarte multe dintre produsele pe care le consumam contin sare.

Excesul de sare afecteaza rinichii

Rinichii au si ei de suferit in urma unui consum necontrolat de sare. Acest lucru se intampla pentru ca depasim cu mult doza zilnica recomandata, iar rinichii nu mai pot controla cantitatea de sodiu pe care o primesc.

Sarea in exces poate balona

Excesul de sare in alimentatie poate duce si la balonare. De aceea, mananca mai putin sarat, citeste cu atentie etichetele produselor alimentare si cauta inlocuitori sanatosi pentru sare, cum ar fi condimentele. Te poti inspira de aici.

Foto: Shutterstock.com