Semne ca esti obosita si este obligatoriu sa iei o pauza

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
12 mai 2018

Sunt perioade in viata atat de solicitante, incat nu ne mai dam seama cand sa ne oprim. Urmatoarele semne ca esti obosita te vor ajuta sa gasesti butonul de oprire.

Corpul te alerteaza cand are nevoie sa reduca ritmul, scrie yourtago.com, iar mintea iti da semnale ca trebuie sa te opresti ceva timp. Insa deadline-urile si provocarile te obliga sa continui orice ar fi. Invata aceste semne ca esti obosita si spune stop! Tu contezi cel mai mult!

Rezerva-ti putin timp sa-ti aduni energia. A avea grija de tine nu trebuie sa fie un lux. Ai nevoie sa iti gasesti resursele si energia fizica si psihica sa iti poti desfasura optim activitatile. Treaba asta nu poate fi negociata. Aceste semne ca esti obosita sunt reale. Ia o pauza, este cel mai bun antidot impotriva sindromului burnout! Fii atenta la aceste indicii care iti arata ca e cazul sa iesi din joc un timp, ca sa te reorganizezi!

Faci greseli din neatentie!

„La ce te gandeai?”, o sa fii intrebata. „Ei bine, nu ma gandeam!”, o sa raspunzi! Din pacate, fara energie, lobul frontal da rateuri cand vine vorba despre luarea deciziilor. Componenta de stres agraveaza lucrurile prin atacarea fluxului de sange la nivelul creierului. Alimentate necorespunzator celulele cerebrale devin disperate dupa combustibil si, astfel, tu ajungi sa nu mai gandesti. Acorda mai multa atentie cand faci erori prostesti.

Semne ca esti obosita: Te pierzi in detalii

Daca ai probleme cu concentrarea, nu mai stii ce e cu adevarat important sau urgent, pe scurt, esti dezorganizata, ia in calcul o pauza. Cand simti ca te coplesesc informatiile si sarcinile de lucru, trage aer in piept, misca-te putin, priveste pe fereastra sau suna un prieten. In felul acesta dai un restart activitatii cerebrale.

Esti nemultumita de tot ce faci sau ce te inconjoara

Nu iti doresti sa fi acea persoana, dar te transformi, usor-usor intr-o persoana care adora sa critice si sa penalizeze. Aceaste reactii firesti apar cand ceva in organismul tau a intrat in greva. Mai precis, creierul tau care a trecut si el printr-o perioada solicitanta iti spune ca nu mai poate, trebuie sa se odihneasca.

Limbajul tau este mai colorat

Te-a enervat ceva si simti nevoia sa te exprimi mai dur? Ghiceste! Acesta este un nou semn ca lobul frontal are nevoie de combustibil. Iritabilitatea este cel mai des intalnit semn al stresului si se manifesta prin nerabdare, atitudine ostila si limbaj licentios. Cand essti pe cale sa reactionezi in acest mod, incearca sa identifici care a fost cauza care te-a determinat sa te manifesti asa.

Totul pare sa fie cu probleme

Daca atunci cand deschizi gura ai tendinta sa zici “problema este ca…”, sa stii ca, din nou, ar putea fi vorba despre o dereglare la nivelul lobului frontal. Cand simti ca vezi totul gri in fata ochilor, ia o pauza!