11 semne ca tiroida nu functioneaza corect – cum se transforma intreg organismul

1
De Cristina Tudor
23 ian. 2020

Oboseala inexplicabila, mintea incetosata, kilogramele in plus si pierderea parului sunt toate semne ale unei probleme cu tiroida.

Acelasi lucru este valabil si pentru simptomele opuse: transpiratia si anxietatea.

Tiroida, acest “regulator” al corpului si al mintii o ia uneori razna, in mod special in cazul femeilor. Un tratament corespunzator este extrem de important pentru mentinerea starii de sanatate si pentru a evita problemele serioase.

Tiroida este o glanda in forma de fluture, localizata in partea anterioara a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza viteza metabolismului. Tulburarile glandei tiroide pot incetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea productiei de hormoni tiroidieni. Cand nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil sa apara o gama larga de simptome.

1. Stare de oboseala-probleme cu tiroida

Daca va simtiti obositi fara motiv: nu lucrati fizic mult, dormiti peste 6 ore pe noapte, va hraniti corespunzator – atunci de vina ar putea fi tiroida.

Un deficit al functiei tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scaderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a intregului metabolism, a functiei majoritatii organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o oboseala inexplicabila, ii este dificil chiar sa se ridice pentru a-si lua o cana cu apa, activitatile fizice devin dificile etc.

2. Modificari ale memoriei si starii psihice

Un hipotiroidian devine depresiv, gandeste greu, uita si isi aminteste cu dificultate o anumita informatie, practic functiile creierului “se lenevesc”.

In cazul unui hipertiroidian functiile creierului sunt “mai agere”, pacientul tinde spre euforie, dar trece repede de la o idee la alta, uita ce a vorbit acum 5 secunde, are mintea agera si nestatornica. Doarme mai putin si este hiperactiv.

3. Modificari ale functiei sexuale si ale menstruatiei

Modificarile functiei sexuale atat la barbat cat si la femeie se pot datora si unor afectiuni tiroidiene: tulburarea libidoului, a erectiei, infertilitate. De asemenea tulburarile menstruale la femeie pot avea ca substrat o patologie tiroidiana.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.