Semne care pot ascunde o carenta de fier

1
De Monica Radulescu
1 sept. 2018

Uneori, vinovata pentru starea ta proasta de zi cu zi este o carenta de fier inca nedescoperita. Informeaza-te si schimba lucrurile in bine.

Ai o stare permanenta de oboseala, iti cade parul mai mult decat de obicei, iar mainile si picioarele iti sunt mereu reci? Este posibil sa ai o lipsa de fier, fenomen intalnit la mai bine de 30% din populatia globului, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Iata ce alte simptome ar trebui sa-ti dea de gandit:
  • Unghiile sunt fragile, ti se rup usor si esti mai palid decat de obicei.
  • Ai dureri frecvente de cap. Acestea pot sa apara atunci cand esti racit, nu ai baut suficienta apa sau ai probleme cu vederea, insa pot fi si un semn al deficitului de fier.
  • Ai o stare constanta de ameteala, iritabilitate si iti este foarte greu sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut.
  • Ai gura uscata sau colturile buzelor crapate.
  • Suferi de infectii respiratorii repetate, palpitatii si senzatie de sufocare.
Dar care sunt cauzele?
  • Alimentatia saraca in vitamine si minerale, in special fier.
  • Pierderile de sange, nu doar in timpul menstruatiei, ci si sangerarile nazale si gastro-intestinale. Fierul nu se absoarbe asa cum trebuie in organism din cauza unor boli intestinale.
  • Suprasolicitare fizica si psihica.

Daca ai simptomele descrise mai sus, cel mai bine ar fi sa te programezi la medicul de familie sau la un medic specialist. Pentru a depista aceasta carenta sunt suficiente analizele de sange. Daca testele indica un nivel scazut de fier, specialistul iti va prescrie si tratamentul pe care trebuie sa-l urmezi.

In cazul unui deficit moderat de fier, iti poti reface rezerva prin alimentatie.

Cele mai bune surse de fier sunt: carnea rosie, pestele, fructele de mare, dar si cerealele integrale, fasolea, spanacul, strugurii, prunele uscate si curmalele. Fierul se absoarbe mai bine daca vei consuma si vitamina C din citrice, ardei rosu sau patrunjel.

Daca lipsa de fier este mare, vei avea nevoie de suplimente, pe care le poate recomanda numai medicul.

Atentie! Lipsa de fier este periculoasa in cazul femeilor insarcinate, pentru ca poate provoca nastere prematura, iar copiilor le poate afecta cresterea. La fel de periculos este si excesul de fier, care cauzeaza afectiuni grave.

De aceea, iti recomand sa mergi la medicul de familie pentru analize macar o data pe an. Dupa cum bine stii, este mai simplu sa previi decat sa tratezi!

Foto: Shutterstock.com