Sindromul inimii frante: Cand durerea emotionala te distruge fizic

1
De Maria Constantin
26 feb. 2020

Contrar asteptarilor, sindromul inimii frante se manifesta fizic. Si poate fi provocat nu doar de stresul intens, ci si de reactiile pozitive puternice.

Cel mai important lucru pe care il uitam adesea despre o inima franta este ca doare. Doare la propriu, din cauza suferintei emotionale – tristetea, dezamagirea, teama si furia se rasfrang pe plan fizic. Chiar si termenul in sine, inima franta, evoca durerea, noteaza Refinery29.

Aceste senzatii nu sunt o inchipuire, asa cum am fi tentati sa le consideram. Pierderea cuiva drag sau experienta unei despartiri pot declansa o afectiune medicala denumita de specialisti „sindromul inimii frante”. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta manifestare provocata de stresul emotional intens sau de o durere profunda.

Ce e sindromul inimii frante?

Este o afectiune temporara a inimii care poate surveni dupa perioade de durere intensa, de suparare si de stres puternic. 90% din cazuri sunt intalnite la femei cu varste cuprinse intre 56 si 75 de ani, arata datele publicate de Harvard Health Publishing.

Potrivit ScienceDaily, stresul extrem poate provoca umflarea ventriculului stang in partea inferioara a inimii, generand durere. Multe persoane confunda sindromul inimii frante cu infarctul, pentru ca simptomele care includ dificultati de respiratie sau dureri in piept sunt similare cu cele ale atacului cardiac, arata Cleveland Clinic.

Infarctul se produce insa atunci cand arterele sunt blocate de un cheag de sange produs de ingrosarea cu grasime a peretilor vaselor de sange. Sindromul inimii frante, denumit si sindromul Takotsubo sau TTS, nu are aceasta cauza.

Ce provoaca inima franta?

Stresul puternic joaca un rol decisiv in aparitia acestui sindrom. Cercetatorii spun ca poate fi provocat de episoade de durere emotionala intensa, precum supararea, furia, teama sau jelirea, dar si de reactii pozitive precum bucuria. Practic, orice reactie emotionala extrema poate suprasolicita inima.

Factorii fizici pot declansa, de asemenea, aceasta afectiune, arata Johns Hopkins Medicine: aici se incadreaza atacul de cord, atacul cerebral, astmul sau hemoragiile puternice.

Pentru a afla cat de puternic trebuie sa fie stresul care afecteaza inima, cercetatorii au studiat un grup de 15 persoane cu acest sindrom. Ei le-au scanat creierul si au comparat rezultatele cu cele ale 39 de persoane sanatoase. Rezultatele studiului au fost publicate in European Heart Journal.

Sistemul tau imunitar e la pamant cand ai o inima ranita

In comparatie cu subiectii sanatosi, cei cu inima franta au o comunicare mai slaba intre anumite regiuni ale creierului. Zonele care controleaza modul in care interpretam emotiile au relationat mai putin cu cele care controleaza sistemul nervos autonom, implicat in gestionarea raspunsurilor inconstiente, precum pulsul, respiratia si clipitul ochilor, a explicat doctorul Christian Templin, autorul studiului, pentru ScienceDaily.

Din cauza comunicarii mai slabe intre aceste regiuni cerebrale, cand persoanele cu sindromul inimii frante sunt stresate resimt o suprastimulare a sistemului nervos autonom, care controleaza contractiile cordului si rata de batai ale inimii. Acest lucru face ca ele sa fie mai expuse la sindromul inimii frante, arata Dr. Templin.

Nu exista un tratament standard

Cand resimti orice durere in piept sau ai dificultati de respiratie, cel mai bine este sa apelezi imediat numarul de urgenta, recomanda Sara Sirna, cardiolog la Loyola University Health System. Ar putea fi simptomele sindromului inimii frante, dar poate fi si un infarct, asa ca minutele care trec sunt foarte pretioase.

Nu exista un tratament standard pentru sindromul inimii frante, precizeaza Harvard Health Publishing. Medicul poate determina cel mai bine ce masuri trebuie luate, in functie de cat de severe sunt simptomele si de alti factori, precum tensiunea arteriala. Unele optiuni sunt aspirina sau medicamentele pentru inima.

Vestea buna este ca, de regula, sindromul nu este letal, arata Harvard Health Publishing. Iar cei care au avut aceasta afectiune nu o dezvolta si a doua oara, precizeaza Mayo Clinic.

Simptomele se reduc in intensitate in termen de patru pana la opt saptamani. 20% dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiuni au avut probleme cardiace.

Desigur, nu toti cei care trec prin experiente dureroase dezvolta sindromul inimii frante. Dar este important sa-i cunosti simptomele pentru a sti mai bine cum sa ai grija de tine, emotional si fizic, daca treci prin socul unei despartiri.

Foto: Getty Images.