Studiile demonstreaza ca aceste 3 diete sunt mai daunatoare decat fumatul

1
De Ioana Marosan
16 apr. 2019

Dietele dezechilibrate reprezinta principala cauza a deceselor la nivel mondial. Un studiu desfasurat in mai mult de 190 de tari a evidentiat 3 diete care sunt mai daunatoare decat fumatul.

O dieta cu adevarat buna pentru organism ar trebui sa fie centrata pe cat mai multe alimente sanatoase.

O dieta saraca in nutrienti nu inseamna doar un dezastru pentru sanatatea organismului, ea poate sa fie cauza principala a deceselor din intreaga lume. Daca este sa dam crezare rezultatelor unui nou studiu, consumul regulat de alimente nesanatoase coroborat cu un consum insuficient de alimente sanatoase este mai daunator decat fumatul!

Cum scapi de grasimea de pe abdomen fara sa mergi la sala

Concluziile studiului publicat in jurnalul medical international The Lancet au insumat rezultatele obtinute in peste 190 de tari, analizand tiparele de hrana ale adultilor de peste 25 de ani. A fost studiata cu atentie relatia dintre rata mortalitatii si regimurile alimentare dezechilibrate. La analiza rezultatelor au luat parte peste 130 de oameni de stiinta din 40 de tari, iar rezultatele sunt suficient de socante ca sa te determine sa adopti o dieta sanatoasa cat mai repede.

Un regim alimentar sanatos este sinonim cu o sanatate buna. “Suntem ceea ce mancam.” Aceasta maxima nu face decat sa ne oblige sa constientizam ca ceea ce mancam se reflecta in starea generala a organismului nostru. Daca alimentele bune ne ajuta sa ne pastram sanatatea, alimentele rele fac exact opusul.

Dietele dezechilibrate au cauzat 10,9 milioane de decese

Studiul a demonstrat faptul ca dietele dezechilibrate au cauzat 10,9 milioane de decese (22% din totalul deceselor) in randul adultilor in anul 2017, in vreme ce din cauza fumatului s-au inregistrat 8 milioane de decese. In cazul deceselor din cauze alimentare, mai mult de 50% au fost cauzate de un consum nesatisfacator de alimente sanatoase. 

Mai exact, trei tipuri de diete sunt mai daunatoare decat fumatul si au fost responsabile pentru un impact atat de puternic asupra populatiei: 

  • Dietele cu deficit de cereale integrale;
  • Dietele cu deficit de fructe proaspete;
  • Dietele bogate in sodiu (sare).

Cele doua alimente delicioase care te mentin tanara mai mult timp

Alimentele nesanatoase care sunt responsabile pentru rata mare a mortalitatii (1 din 5 decese la nivel global) sunt: carnea rosie, carnurile procesate, bauturile cu indulcitori si alimentele bogate in grasimi trans.

S-a mai observat ca cel mai adesea dintr-o dieta optima lipsesc produsele lactate, cerealele integrale, nucile si semintele.

Cercetatorii au aratat faptul ca populatia are o perceptie gresita despre ceea ce inseamna o dieta sanatoasa. Multi oameni se bazeaza pe restrangerea consumului de alimente nesanatoase. Insa o strategie mai buna ar fi sa te concentrezi mai mult pe includerea a cat mai multor grupe de alimente sanatoase.

Efectul laxativelor in curele de slabire. Ce spun medicii?

Pe langa incurajarea populatiei sa consume cat mai multe alimente sanatoase, este la fel de important ca industria alimentara sa-si reglementeze normele de lucru si sa produca alimente mai “curate”. Asta inseamna ca ele ar trebui sa contina mai putini acizi trans, chimicale, aditivi si zahar. Doar printr-un efort colectiv din partea producatorilor si a consumatorilor se va ajunge la un trai sanatos si sustenabil.

Foto: Shutterstock.com