Studiu: Tigarile electronice pot fi mai periculoase pentru inima decat cele din tutun

1
De Maria Constantin
15 nov. 2019

Considerate mai putin nocive, tigarile electronice ar fi, de fapt, mai periculoase pentru sanatate decat cele clasice, arata un studiu recent.

Promovarea tigarilor electronice s-a bazat tot timpul pe faptul ca sunt mai putin nocive decat cele cu tutun. Insa studiul prezentat pe 11 noiembrie de Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles la o conferinta stiintifica a Asociatiei Americane a Inimii arata ca situatia ar putea fi cu totul alta.

O echipa de cercetatori de la Cedars-Sinai a comparat inimile a zece nefumatori cu cele ale zece fumatori. Toate persoanele analizate erau mai tinere de 40 de ani si aveau o stare buna de sanatate.

Cand au fost supuse unor exercitii fizice moderate, cantitatea de sange din inimile nefumatorilor a crescut. La fumatori, afluxul de sange din inima a fost mai redus. In cazul fumatorilor de tigari electronice, nivelul de sange din inima nu a crescut deloc. „Asta sugereaza ca tigarile electronice provoaca o anomalie care impiedica circulatia sanguina normala din inima”, a declarat Dr. Florian Rader, coautorul studiului si specialist la Institutul Smidt Heart din cadrul Centrului Cedars-Sinai.

6 persoane au murit in SUA din cauza bolilor provocate de tigarile electronice

Desi tigarile sunt asociate mai mult cu cancerul pulmonar, bolile cardiace provocate de fumat ucid in fiecare an mai multi americani. Un raport emis in 2014 de Chirurgul general (seful operational al Corpului Comisar al Serviciilor de Sanatate Publica din SUA) arata ca fumatul cauzeaza, in medie, unul din patru atacuri cardiace in Statele Unite si ucide aproximativ 140.000 de americani in fiecare an.

Tigarile electronice, risc mai mare de infarct

Daca se demonstreaza clar ca tigarile electronice sunt mai nocive pentru inima decat tigarile din tutun, atunci implicatiile din domeniul sanatatii sunt enorme, noteaza Time.

Rader spune ca studiul sau este prea mic pentru a oferi raspunsuri definitive si admite ca unele rezultate ale fulxului sanguin din inimile fumatorilor de tigari electronice semanau cu cele ale fumatorilor de tigari normale. De asemenea, echipa de cercetare nu a analizat folosirea THC, un compus din marijuana prezent in aromele tigarilor electronice vandute in SUA si inhalat prin vapare.

„Dar rezultatele testelor de functionare a inimii au fost foarte diferite la fumatorii de tigari electronice in comparatie cu cei care fumeaza tutun. Pentru cei care vapeaza, as spune ca rezultatele sunt un avertisment si o justificare pentru alte studii mai ample”, a spus Rader.

Acesta este primul studiu privind efectele tigarilor electronice asupra inimii, desi unele observatii anterioare au aratat ca vapatul este asociat cu un risc mai mare de infarct. Totodata, cercetarea se coreleaza cu ultimele rapoarte despre pericolul reprezentat de tigarile electronice, noteaza publicatia citata.

Cazul foarte grav care ii pune pe medici in garda

O informatie publicata de jurnalul Archives of Disease in Childhood arata ca un adolescent britanic, in varsta de 16 ani, a fost internat in spital cu febra si tuse, iar problemele respiratorii nu s-au ameliorat nici dupa o saptamana de tratament cu antibiotic. Pacientul a intrat in colaps cand situatia aparatului respirator s-au agravat si a fost nevoie de o operatie pe inima si de conectarea la aparatele de sustinere a respiratiei, precum si de antibiotice foarte puternice si steroizi pentru ca medicii sa-i salveze viata. Baiatul a stat 35 de zile in spital, iar in 14 luni el inca nu s-a recuperat complet.

„A fost o imbolnavire brusca si catastrofala”, a spus Dr. Jayesh Bhatt, de la spitalul de copii din Nottingham.

Cand adolescentul si-a revenit, el le-a spus medicilor ca fumase recent doua tipuri de arome lichide. Acestia au facut teste de alergie folosind cele doua substante, iar simptomele baiatului s-au inrautatit. Medicii l-au diagnosticat cu pneumonie hipersensibila, o inflamatie a plamanului greu de controlat care pare sa fi fost declansata de substantele inhalate.

Tot mai multe dovezi duc spre vapat

Nu se stie cate persoane au avut pneumonie hipersensibila sau alte probleme de sanatate dupa ce au fumat tigari cu aceste arome, pentru ca doctorii au inceput abia recent sa analizeze problemele medicale provocate de tigarile electronice. „Mai multi colegi mi-au spus ca au intalnit cazuri asemanatoare”, a declarat Dr. Bhatt.

Si alte voci atrag atentia asupra vapatului, in special asupra efectelor sale pe termen lung: „Pur si simplu nu stim ce se va intampla peste 20 sau 30 de ani cu cei care vapeaza, findca aceste produse nu au aparut de mult timp”, explica Dr. Brandon Larsen, expert in sanatate pulmonara la clina Mayo din Arizona.

Efectele negative ale celui mai permisiv viciu: tigara electronica

Intr-un articol publicat luna trecuta de New England Journal of Medicine, Larson si colegii sai au cochis ca inflamatiile plamanilor provocate de toxinele inhalate par sa fie problema comuna pentru multe persoane care se confrunta cu afectiuni pulmonare provocate de tigarile eletronice. Specialistul spune ca multe (dar nu toate) dintre aceste cazuri au fost cauzate de THC sau alte chimicale pe baza de canabis, inclusiv uleiul CSD.

Inca nu se stie sigur daca vapatul este periculos, desi Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA au descoperit dovezi ca aditivii cu vitamina E ar fi de vina in multe cazuri. De asemenea, nu este clar daca tigarile electronice sunt o alternativa mai sigura a celor din tutun, subliniaza Larsen.

Efectele pe care le au tigarile electronice asupra organismului trebuie studiate in continuare. Dar dovezile care indica faptul ca acestea au legatura cu problemele de sanatate se inmultesc, noteaza Time.

Foto: Getty Images