6 persoane au murit in SUA din cauza bolilor provocate de tigarile electronice

1
De Maria Constantin
18 sept. 2019

A sasea persoana a murit in Statele Unite din cauza unei boli pulmonare provocata de tigarile electronice. Cazul atrage din nou atentia asupra acestui device, iar autoritatile americane vor sa-l interzica.

O femeie in varsta de 50 de ani a murit in statul Kansas din cauza unei afectiuni pulmonare declansata de tigarile electronice. Potrivit autoritatilor medicale din acest stat american, femeia avea probleme medicale mai vechi, dar starea sa de sanatate s-a agravat dupa ce ea a inceput sa fumeze tigari electronice.

Acesta este primul caz de deces provocat in Kansas de tigarile electronice, ridicand si mai multe semne de intrebare in privinta sigurantei lor si a reglementarii conditiilor de vanzare, noteaza CNN.

Pana acum, in Statele Unite au fost inregistrate peste 450 de posibile cazuri de afectiuni pulmonare asociate cu utilizarea tigarilor electronice, raporteaza Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Inaintea decesului din Kansas, alte cinci persoane au murit in California, Illinois, Indiana, Minnesota si Oregon.

Primul suspect: acetatul de vitamina E

Cercetarea legaturii dintre fumatul electronic (vapat) si bolile pulmonare severe inca este in desfasurare, iar cauza exacta nu a fost depistata, insa toate cazurile inregistrate au indicat ca folosirea tigarilor electronice a declansat afectiunile, iar unii pacienti au spus ca au folosit arome pe baza de cannabis, precum THC.

Investigatii separate se desfasoara in mai multe state, iar autoritatile sanitare din New York au anuntat saptamana trecuta ca un nivel mare de acetat de tocoferil (acetat de vitamina E) a fost descoperit in aproape toate aromele pe baza de cannabis folosite pentru vapat. Cel putin unul dintre produsele de vapat care contineau aceasta substanta are legatura cu cazul unei persoane care s-a imbolnavit, relateaza CNN.

Acetatul de tocoferil intra in compozitia aromelor de bomboane, iar autoritatile analizeaza cu atentie acest compus. Trei companii din statul New York care vand arome lichide au primit interdictie temporara de comercializare a acestor produse, iar primele analize au indicat ca acestea contineau acetat de vitamina E in stare aproape pura, foarte putin diluat.

Potrivit recomandarilor Centrului American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, tinerii, tinerii adulti, femeile insarcinate si adultii care nu fumeaza tigari clasice nu trebuie sa foloseasca tigari electronice.

Apelul autoritatilor: evitati tigarile electronice!

Autoritatile americane urmaresc cu ingrijorare cresterea in popularitate a tigarilor electronice si anunta masuri restrictive. „Este timpul sa oprim vapatul. Daca tu sau cineva apropiat vapati, va rog sa va opriti”, a declarat marti Dr. Lee Norman, secretarul Departamentului de Sanatate si Mediu din Kansas.

Asociatia de Boli Pulmonare din Statele Unite a avertizat marti ca tigarile electronice nu sunt sigure si pot cauza afectiuni ireversibile ale plamanilor. „Nimeni nu ar trebui sa foloseasca tigari electronice sau orice produs din tutun. Acest mesaj este cu atat mai urgent astazi, dupa inmultirea cazurilor de boli si morti care au legatura cu vapatul”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Si Asociatia Medicala Americana (AMA) indeamna publicul sa evite folosirea tigarilor electronice pana cand investigatiile autoritatilor sanitare vor depista cauza valului de imbolnaviri si decese. „AMA le recomanda tuturor celor care au folosit recent produse pentru vapat sa ceara ajutor medical daca au avut efecte adverse, in special tuse, probleme respiratorii sau dureri in piept”, a scris intr-un comunicat Dr. Patrice Harris, presedintele organizatiei.

El a facut un apel si catre Administratia pentru Alimentatie si Medicamente din SUA (FDA), care trebuie sa controleze piata acestor produse: „Nu putem sta cu mainile-n san in timp ce tigarile electronice continua sa fie nereglementate. Cerem FDA sa grabeasca reglementarea tigarilor electronice si sa inlature de pe piata toate produsele neconforme.”. Harris a cerut si interzicerea imediata a aromelor si a practicilor de marketing care ii vizeaza pe tineri.

Stephanie Caccomo, purtatorul de cuvant al FDA, a declarat marti ca afectiunile legate de vapat sunt „o prioritate” pentru agentie, dar in prezent sunt necesare mai multe informatii pentru a intelege legatura dintre produsele pentru vapat si afectiunile semnalate.

Casa Alba se implica

Totodata, administratia Trump a anuntat ca planuieste interzicerea tuturor tigarilor electronice cu arome, cu exceptia celor cu aroma de tutun. „Administratia Trump anunta foarte clar ca doreste curatarea pietei de tigarile electronice cu arome pentru a stopa epidemia folosirii lor de catre tineri, cu un impact asupra copiilor, familiilor, scolilor si comunitatilor”, se arata intr-un comunicat semnat de Alex Azar, secretarul de stat in domeniul Sanatatii.

FDA a trimis un avertisment scris liderului de piata, Juul, prin care ii cere acestui producator sa renunte la marketingul care prezinta tigarile electronice drept o alternativa sanatoasa la tigaretele clasice, atragand atentia ca a ignorat prevederile legale. „Vom continua sa analizam promovarea produselor de tutun si sa luam cele mai potrivite actiuni pentru a ne asigura ca publicul nu este convins sa creada ca un anumit produs s-a dovedit mai putin riscant sau mai putin daunator”, a declarat Dr. Ned Sharpless, comisar FDA. „Dam si un avertisment intregii industrii: daca folosirea tigarilor electronice in randul tinerilor creste, in special prin folosirea aromelor create pentru copii, vom lua masuri si mai agresive”, a avertizat oficialul.

Totusi, personalitati si avocati din SUA considera ca FDA ar trebui sa faca mai mult in acest domeniu, noteaza CNN.

Obiectiv: interzicerea tigarilor electronice

Autoritatile din statul New York intentioneaza sa interzica complet tigarile electronice cu arome si anunta noi reglementari pentru a atinge acest obiectiv. Fundatia fostului primar al New York-ului, Michael Bloomberg, a anuntat lansarea unei initiative in valoare de 160 de milioane de dolari pentru reducerea fumatului in randurile tinerilor americani. Programul cu o durata de trei ani urmareste interzicerea tuturor tigarilor electronice cu arome si impiedicarea companiei Juul si a altor producatori de a le promova in randurile tinerilor. „FDA poate interzice imediat aromele, dar a tot impins cu piciorul cutia de-a lungul strazii in loc sa ia masuri serioase”, acuza fundatia.

Saptamana trecuta, guvernatorul din Michigan a anuntat ca acesta va fi primul stat american care va interzice vanzarea tigarilor electronice cu arome. Comerciantii vor primi un termen de 30 de zile pentru a se alinia la noile norme.

In iulie, primarul orasului San Francisco, London Breed, a semnat o ordonanta prin care interzice vanzarea de tigari electronice in oras, prima dispozitie de acest gen din Statele Unite.

Foto: Shutterstock.com